Alternativy kratomu - Javanica i Hirsuta - Vše, co chcete vědět

Úvod

Dali jsme si tu práci a dali dohromady veškeré zásadní dostupné informace o alternativách kratomu. Konkrétně se jedná o  Mitragyna Javanica a Mitragyna Hirsuta. Pokud tě zajímají možné alternativy kratomu, které jsou jemnější, ne tak silné, s podobným účinkem a hlavně třeba i plně legální k prodeji na Slovensku (když je kratom v některých zemích zakázán) , tak je tento článek určen přímo pro tebe. Poradíme samozřejmě i s dávkováním a vyvodíme pro a proti.

Nejdříve začneme u jednotlivých rostlin...

 

 

Mitragyna Javanica

 

Jedná se o alternativu, co je nejblíže ke kratomu. Proto se lidově nazývá “sestřenice” kraťáku. Má ve srovnání s kratomem nejvíce podobností a přesto jiné složení. Tato bylina pochází ze stromu Kra Thum Na, který pochází z jihovýchodní Asie. Zatímco strom Mitragyna Javanica je podobný stromu Mitragyna Speciosa (kratom), oba stromy mají velmi odlišné chemické složení. Podívejme se blíže na Mitragyna Javanica a zjistíme, zda je tato bylina vhodnou alternativou kratomu pro vás.

Neobsahuje hlavní alkaloid mitragynin. Obsahuje podobnou sloučeninu známou jako Mitrajavine a velké množství 3-isoajmalicinu. Mitragyna Javanica je ve srovnání s M Speciosa vzácná. Tyto bylinky lze nalézt téměř ve všech částech Thajska a jsou označovány jako „Krathumna“.

Mitragyna Javanica je mírnější náhražkou kratomu. V oblastech, kde kratom není k dispozici, však může sloužit jako nejlepší alternativa. V Thajsku je už mnoho let oblíbenou bylinou, ale v západním světě je nová. Kolem M Javanica není mnoho výzkumů, takže budoucnost této byliny je trochu nejistá. Mitragyna Hirsuta je další populární kratom alternativou v Thajsku, ale Mitragyna Javanica inklinuje k nejlepší alternativě. Je plně ideální pro ty, kteří hledají jemnější náhradu za Kratom.

Je hlavně populární u lidí, kteří chtějí vyčistit receptory a dát si pauzu od kratomu. Nejlepší na tom je, že zatímco některé kraje a města zakazují kratom, Javanica je povolena! Ve srovnání s kratomem navíc Mitragyna Javanica není silné antidepresivum. Přináší celkově jemnější úlevu od stresu, ale působení je hodně podobné.

 

DÁVKOVÁNÍ: 1-2 gramy, neodporučuje se dávku ze začátku brát větší než 3 gramy, nicméně lze postupně navýšit až třeba na 5 gramů, což je rozumné množství, kdy lze dosáhnout maximum pozitivních efektů. Lze užívat menší dávku v častějších časových intervalech.

 

ÚČINKY:

  • Snižuje prokrastinaci 
  • Zvyšuje energii 
  • Snižuje stres a zmírňuje deprese
  • Poskytuje mírnou sedaci a euforii
  • Zmírňuje mírnou bolest
  • Zlepšuje komunikační schopnosti

 

 

 

 

Mitragyna Hirsuta

 

Jedná se o alternativu podobnou kratomu. Ve skutečnosti oba pocházejí ze stejné etnobotanické rodiny (patří zde i káva). Pokud kratom není úplně váš šálek čaje, tak prášek mitragyna hirsuta funguje jako adekvátní alternativa. Moc informací a studií o tomto produktu a jeho alkaloidu mitraphyllinu však není a  může být obtížné se k nim dostat.

Mitragyna hirsuta pochází z džungle Kambodže, Malajsie, Thajska a Vietnamu. Je obzvláště populární v Thajsku, protože zde je kratom sám o sobě nezákonný. Místní obyvatelé označují prášek mitragyna hirsuta a další výrobky jménem „kra thum khok“. Listy stromu mitragyna hirsuta jsou malé, světle zelené s dobře definovanými žilkami.

Primární alkaloid Mitragyny Hirsuty: mitraphylinMitraphylline je primární alkaloid zodpovědný za potenciální přínosy mitragyna hirsuta. Zajímavé je, že tento alkaloid se nachází v listech kratomu a v dalším unikátní bylince známé jako „kočičí dráp“ cat's clow. Alkaloid mitraphyllinu, byl spojen s potenciálním přínosem pro osoby trpící revmatoidní artritidou. V jedné studii z roku 2002 uvedli pacienti s revmatoidní artritidou užívající extrakty mitraphyllinu snížení počtu bolestivých kloubů ve srovnání se skupinou s placebem. (zdroj zde)

Nabízí tedy mitraphylin uživatelům protizánětlivé a antioxidační výhody? Shoda není na 100% jasná. Zdá se, že uživatelé pociťují úlevu od bolesti, ale o protizánětlivých účincích není mnoho zpráv. Více o kočičím drápu se dozvíme v dalším článku. K ověření účinků alkaloidu mitraphyllinu je zapotřebí dalšího výzkumu.

 

DÁVKOVÁNÍ: 1-2 gramy, neodporučuje se dávku ze začátku brát větší než 3 gramy, nicméně lze postupně navýšit až třeba na 5 gramů, což je rozumné množství, kdy lze dosáhnout maximum pozitivních efektů. Lze užívat menší dávku v častějších časových intervalech.

 

ÚČINKY:

  • Mírná euforie, motivace něco vytvářet / pracovat.
  • Zvýšená energie, lepší komunikace
  • Relaxace
  • Úleva od bolestí
  • Snížená úzkost

 

 

 

 

KONEC ČLÁNKU A SHRNUTÍ ALTERNATIV

Obě tyto alternativy jsou mírnější, téměř bez vedlejších účinků, avšak jejich účinek je velmi podobný kratomu. Pocítíte velmi podobný efekt na těle a lze je užívat častěji bez vzniku silnější závislosti. Tato závislost by šla přirovnat k závislosti na kávě či čaji. Plusy zde  převažují mínusy a tudíž doporučujeme zkusit. Všeho ale s mírou a rozumem.

 

Článek o zmiňovaném kratomu máme >>zde<<<