Jste v tom sami, ať už chcete nebo ne!

Ne, nemůže to dělat každý!

Omyl! Každý to dělat nemůže a hlavně nedokáže. Spoustu z vás není schopných ráno vstát a ustlat si postel, což je zrovna činnost, kterou může dělat opravdu každý. Sáhněte si do svědomí, opravdu si myslíte, že když nezvládnete každé ráno zavést stereotyp ustlání postele, tak budete schopni jíst každý den skoro to stejné jídlo několikrát denně, chodit na tréninky, které jsou fyzicky náročné, připravovat si jídlo, dodržovat pitný režim, nevynechávat jídlo, nevynechávat tréninky jenom proto, že se vám nechce, nejíst sladkosti, jídla, co byste neměli a dotáhnout přípravu v dietě do konce, když už jste vyčerpaní a na pokraji sil? To asi těžko, buďme k sobě upřímní. 

Je to těžší, než se na první pohled zdá.

V prvé řadě, si musíte uvědomit, že vám nikdo nepomůže a jste na to úplně sami. Jasně, máte trenéra, máte tým, máte rodinu, každopádně abych to uvedl na pravou míru, tak trenér vám dá návod a je už na vás samotných, jak moc jej budete dodržovat. V týmu máte motivaci a nějakou podporu, což je krásná a nenahraditelná věc, nicméně zase! Jakmile se rozloučíte po setkání s týmem, kdo s vámi je? Vy sami a vaše hlava. Co třeba rodina? Jasná věc, ta nejdůležitější věc na světě, která předčí peníze i majetky. Kdo s vámi chodí trénovat každý den a s kým si za zvuku hudby ze sluchátek povídáte? No jasně! Sami se sebou a takto bych mohl pokračovat ještě hodně dlouho.

Není důležité, kdo vás trénuje, s jakými hvězdami jste nebo nejste v týmu nebo jak moc vás rodina podporuje. Důležité je, abyste uměli trávit ty nejtěžší chvíle, jak v přípravě, tak v osobním životě sami se sebou, poněvadž si můžete vyslechnout tisíce názorů, návodů a rad, přičemž, kdo udělá to zásadní rozhodnutí a krok vpřed? Správě, vy!

Neříkám, že na každého přijdou těžké a temné časy, nicméně všichni už zažili, nebo teprve zažijí nějaké chvíle, které budou pro ně tak těžké, že budou ztracení a nebudou moci najít východisko. Tady se teprve láme chleba a uvidíte, jak moc jste soběstační a jak se s tím porvete. Tohle je život, to si nenajdete na Google, to zažiješ bez varování a přípravy. Stejně tak, je to při cvičení, přijde chvíle, kdy nebudeš připravený a najednou ti zkolabuje organizmus, utrhneš si sval, nebudeš mít sílu pokračovat a přesně tady ti nezbývá nic jiného, než udělat závěr a utvořit nový plán, ve své hlavě.

Nastavení mysli je stěžejní.

Většina pokročilých cvičenců, sportovců nebo profesionálů může potvrdit, že je to všechno pouze o tom, jak máte nastavené myšlení, neboť můžete mít od přírody talent, ale pokud nebudete pořádně dřít, je vám talent víte k čemu. Můj velmi dobrý kamarád s radostí na všechny dotazy o cvičení a budování svalů odpovídá: „Kámo, všechno je to o písničce“. Svým způsobem má pravdu, správná hudba mu pomůže se koncentrovat a můžu potvrdit, že ten člověk je opravdový dříč.

Musíte být ve své hlavě vítězové ještě dřív, než se vůbec probudíte, usednete k jídlu, začnete s tréninkem anebo dosáhnete svých cílů a snů.

Kupříkladu já jsem zažil krušné časy a připadal si, jako bych už prohrál ale nikdy jsem to nevzdal. Navenek ano ale v hloubi duše jsem věděl, že se znovu postavím a půjdu si za svým.

Když přijdete o všechno, ani v téhle chvíli to neznamená konec!

Já osobně jsem zažil spoustu zla a přišel téměř o všechno. Přišel jsem o rodinu, přátele, firmu, majetek, peníze, motivaci, měl jsem strach, žil jsem na ulici, neměl na jídlo a i přesto, tady dnes stojím a mám energii něco budovat znovu. Jednoduše jsem začal a zastavím se tehdy, až bude konec, kde budu mít znovu naplněné všechny své hodnoty.

Mnohdy jsem bojoval sám ze sebou, svými myšlenkami a potýkal se velkou tuhou, všechno zabalit. Nestalo se a ač jsem byl na spoustu věcí sám, zvedl jsem se a bojoval. Když stokrát spadnete, musíte se po sto první zase zvednou, jedině tak dosáhnete svých snů a cílů, ať už jsou jakkoliv velké. Nespoléhejte se na to, že vám někdo podá pomocnou ruku, protože ne vždy, tomu tak bude. Jste v tom sami, ať už chcete nebo ne.

Autor: Jaroslav Jeřábek