Lenka Myslivcová IFBB Elite PRO - "Mí starší bratrové mi i výslovně řekli, že jestli začnu být namyšlená, tak to ze mě vymlátí."

Ahoj Lenko, jako první věc tě poprosím, aby ses čtenářům představila a řekla něco málo o sobě.

Všechny čtenáře moc zdravím. Jmenuji se Lenka Myslivcová a sportu se věnuji už od malička. Dělala jsem aerobic, břišní tance, závodní plavání, ve kterém byla i krásná umístění a taktéž závodně atletiku. Vždy mě sport hodně naplňoval, ale až teprve fitness a závodění v Bikini fitness si mě získalo na plné čáře a stalo se to mým životním stylem.  Jsem šťastná, že můžu říci, že tenhle sport mi umožnil, aby se můj „koníček“ stal zároveň i prací. Dělám osobní trenérku v Pulse fitness club v Praze a zároveň poskytuji online trenérské spolupráce, díky které mám klienty jak u nás v Čr, tak i ve světě (Slovensko, Německo, Švýcarsko, Norsko..) 

Viděl jsem u tebe vícekrát fotky, kde jsi zveřejňovala svou postavu kdysi a teď, kdy už máš něco odcvičeno a odzávoděno. Byla tehdy právě nespokojenost s tvým tělem důvod k tomu, abys začala cvičit a napadlo by tě vůbec, že jednou budeš stát mezi Elite PRO a TOP 10 na světě?

Jak jsem již zmínila, tak jsem sportovala již od malička, byla jsem typ „vychrtlé“ holčičky (smích). Ale věkem a nesprávným stravování, při studiu na vysoké škole, se má postava začala měnit k horšímu a já začala být se sebou právě nespokojená. Nebyla jsem obézní, ale spíš jsem začala přibírat v problematických partiích - na břiše, zadku a nohách. Začala jsem na sobě cítit, že nejsem ve svém těle spokojená a šťastná. Kdykoliv se mi něco nepodařilo, řekla jsem si: „A ještě jsi k tomu tlustá“. Takhle vydeptat se my holky umíme dobře (smích). Tak jsem se rozhodla, že takto žít a trápit se přeci nebudu! A tak jsem začala pravidelně cvičit, změnila jídelníček a ono to šlo. Disciplínu a velké sny mám od malička, ale určitě mě nenapadlo, že o pár let později budu 7 na světě na profi soutěži.

Jak dlouho už závodíš v kategorii Bikini fitness a jak se v tvých očích tato kategorie během let změnila?

V kategorii Bikini fitness soutěžím necelých 5 let a začátky s dnešní dobou nelze vůbec porovnávat. Myslím si, že každý rok se dostává tento sport více do podvědomí široké veřejnosti a s tím i přivádí více závodnic, proto jsou kladeny stále vetší a větší nároky.

Jakožto na profi závodnici jsou na tebe kladeny vysoké nároky jak od publika, tak i od rozhodčích. Mění se požadavky rozhodčích ve tvé kategorii na výslednou formu každým rokem nějak razantně, nebo to až tolik nevnímáš?

Požadavky rozhodčích se určitě mění a jsou na nás závodnice kladeny stále větší nároky. Pamatuji si, že dříve, když byla „bikina“ hodně osvalená, tak se to porotě moc nelíbilo a tak holky obsazovaly horší příčky umístění. Nyní zas chtějí více osvalenou postavu, ale stále je primární ten celkový dojem na stagi. Forma totiž mnohdy neznamená vše. Hodnotí se i projev, pózing, plavky, make-up, úprava vlasů a jakou energii vnesete na pódium. Proto radím všem začínajícím bikinám, aby si daly záležet na všech těchto parametrech.

Už máš za sebou nemalé úspěchy jak na domácí půdě, tak i ve světě. Nutno zmínit, že jsi získala profi kartu v ElitePro na Fitness Mania Classic, kde byla dosti velká konkurence. Jaké jsi měla pocity a jak vnímáš svůj úspěch s odstupem času?

Děkuji. Ano získala jsem profi kartu na domácí půdě a musím říci, že to byl pro mě jeden z největších zážitků. Uspět na domácí půdě a slyšet všechny jak ti fandí, křičí a radují se s tebou, to je nepopsatelný pocit.

Máš pocit, že by tě zisk profi karty změnil jako člověka, nebo právě naopak nevnímáš žádné výrazné změny?

Upřímně si myslím, že mě zisk profi karty nijak nezměnil. (i okolí to říká (smích)) Moji starší bratrové mi i výslovně řekli, že jestli začnu být namyšlená, tak to ze mě vymlátí (haha)  Teď vážně, vždy jsem byla pokorná a taková zůstanu i kdybych se měla jednou stát mistryní světa. To je totiž věc, která mně osobně vadí a vidím ji docela často na sociálních sítích i mimo ní. Mnoho lidí, co něco dokážou, začnou mít o sobě vysoké mínění, že jsou NĚKDO. Vysoké ego je strašná věc.

Když sleduju příspěvky na sociálních sítích, spoustu lidí a hlavně vašich fanoušků, tebe a Kira bere jako ideální „fitness couple“, jaký na to máš názor a jak bys popsala vztah, kde se partneři věnují stejnému zájmu a prochází spolu životem, pak dietami a přípravami na závody?

To je krásné a vážíme si toho, že nás lidi vidí jako ideální fitness couple. Jsem za Kira neskutečně vděčná, protože to, jak je upřímný a věrný nejen mě, ale i svým fanouškům, cílům, to o něm hodně vypovídá a jsem ráda, že nás tak jako takovou „dvojku“ berou i ostatní, to je prostě boží. Tím, že děláme tento sport bok po boku, že nás to baví, naplňuje a zároveň živí je něco úžasného. Mnoho párů, co soutěží současně, procházejí krize a nervy, protože co si budeme, příprava na soutěž a vše kolem skloubit s prací, rodinou a kamarády není jednoduché. My se naopak vždy ještě více semkneme a pomáháme si vzájemně. Když vidím, že je Kiro vyčerpaný, tak se mu snažím vše ostatní ulehčit a tak je to i naopak. Minulý rok jsem soutěžila jen já, jak na jaře, tak na podzim. V podstatě jsem byla v přípravě celý rok a to bylo dost náročné, ale Kiro mi byl obrovskou oporou, motivátorem, sparingem, přítelem a díky němu jsem vše zvládla.

Mnoho lidí popisuje své pocity z vašeho setkání tak, že na Instagramu působíš sympaticky a v reálu jsi naprosto kouzelná a taková, jak se prezentuješ i v sociálním světě. Co si myslíš o prezentaci některých lidí, převážně těch známějších a taky o pozlátku, které pronásleduje prezentaci spousty závodníků a má za důsledek mystifikaci široké cvičící veřejnosti?

To mě velice těší. Jak říkám, já si svých fanoušků neskutečně vážím. To jaké zprávy mi někteří píší nebo co říkají, když se osobně potkáme, to mě až dohání k slzám. Je to pro mě neskutečně motivační. Už se nám tolikrát s Kirem stalo, že jsme se úplně dojali a ti lidi to nechápali! Že máme stále takovou radost, když za námi někdo přijde. To prostě nikdy neomrzí. Co si myslím o prezentaci některých závodníků? Že ta jejich faleš bude jednou přečtena.

Já ti nevím, ale osobně mi přijde, že dávají zbytečně velký důraz na počet follow na sociálních sítích.  Myslí si, že čím větší číslo tam mají, tak tím jsou oblíbenější? Uznávanější? Lepší?  Je to ale pouze číslo, které jim umožňuje spolupráce, ale na fitness expu se teprve ukáže, kolik mají real fanoušků.

Působíš převážně stejně jako Kiro v online coachingu ale taky jako osobní trenérka v Pulse Počernice, jaké pro a proti mají tyto dvě zcela rozdílné trenérské aktivity?

Ano, Kiro poskytuje pouze online coaching a já naopak působím i jako osobní trenérka. Baví mě kombinace obojího. Jsem ráda za osobní kontakt, baví mě lidi motivovat osobně, poznat se s nimi, poznat je. Nemám pouze klienty, které chystám na soutěž, ale i ty, kterým pomáhám se zdravotními problémy, nebo se chtějí ve svém těle cítit šťastně, zdravě a sebevědomě. Někdy si připadám i jako psycholog, protože se mi klienti svěřují se všemi svými starostmi a já si vážím, že jim můžu být oporou a alespoň o něco zlepšit jejich životy. Online klienty mám k tomu zároveň a tam mě zas baví, že můžu pomoci více lidem najednou, jelikož je to určitě časově méně náročné, než osobní trénování. Obojí má něco do sebe. 

Nelze přehlédnout, že jsi členem týmu Czech Virus a co já vím, tak už od prvopočátku jsi tuto značku kupovala, když jsi začínala se cvičením. Řekni nám, jaké je, být součástí týmu, kde jsou zvučná jména jako Grznár, Beran, Bursa, Tkadlčík a co všechno taková spolupráce se sponzorem může obnášet?

Ano s touto značkou jsem začínala a ani nevíš, jak jsem vděčná, že mohu být součástí takto skvělého týmu. Mít po boku úžasné sportovce, ale také vedení, které bude vždy stát za mými zády. Czech virus není sice světová značka, ale za to je kvalitní a měla by být příkladem toho, jak by to mělo chodit ve všech značkách. Vždy budou svého sportovce podporovat nejvíce co to jde, vážit si ho a bojovat za něj.  Je to to nejlepší, co mě mohlo potkat.

Znáš Filipa Grznára, Aleše Bursu, s Kirem jste dlouholetí partneři ale přesto se musím zeptat. Jak ty osobně vnímáš, pro někoho kontroverzní, vyjádření ohledně dopingu a jeho využívání? Pokud pominu profesionály, jak vnímáš tuto situaci na amatérském soutěžním poli?

Jedno vím jistě, že by se o dopingu mluvit mělo. Poukazovat na negativní stránky, na zdravotní dopady, jak se jim vyhnout atd. Tím, že se fitness dostává čím dál tím více do podvědomí široké veřejnosti, na sociálních sítích každý vidí ta dokonalá těla jak žen, tak mužů, ale už nevidí, co vše se za tím skrývá. Mladí kluci se vzhlédnou v kulturistice a hned chtějí vše uspěchat, dopomoci si dopingem, ačkoliv cvičí sotva rok. Na amatérské úrovni- dorostenci a junioři (u chlapů to už docela chápu, jelikož to konkurence vyžaduje, ale určitě pokud je jim alespoň více jak 23let), nebo ještě hůř- dělat formu jen k bazénu za pomocí dopingu je rozhodně špatně.

Všemožně na sociálních sítích se můžeme potkat s ne úplně pozitivními komentáři právě u fotek závodnic z tvé kategorie a mnohdy, bývají dosti hanlivé a urážející. Jak se k tomu stavíš a padlo někdy něco na tvou osobu?

Tak určitě jsem si několik hanlivých a urážejících komentářů také u mých fotek přečetla. „Tohle už je moc“,“To je bl*tí“, „Takhle by žena neměla vypadat“ apod. Chtěla bych k tomu říct jedno, NIKDO nemá právo psát takto urážející komentáře. NIKDO nemá právo říkat, jak by žena měla a neměla vypadat. Ať se každý stará o sebe. Beztak to píší lidé, kteří jsou nespokojení sami se sebou a závidí ostatním, že oni ten zadek zvednout dokázali! Zatímco oni na něm jen sedí. Oni nevidí, co za dřinu to je, jakého odepírání je stála jejich forma. Já už si z těchto komentářů nic nedělám, ale je mi líto, že to musejí číst holčiny pod svými fotkami, na které jsou tak pyšné, protože to zvládly, nevzdaly se a něco se sebou udělaly. Ti, co si dovolí psát tyto komentáře pod fotky neví jaký život, a jak těžké to třeba v životě ty holky měly a oni si je dovolují takto psychicky srážet? Nepochopitelné.  

Také spolupracuješ se Slávkem Vinogradovem v Target Teamu, co tě přimělo přijít poprvé právě za Slávkem čeho si nejvíc na téhle spolupráci vážíš a setkala jsi se třeba s tím, že jste se v něčem neshodli, když máš také dost hluboké trenérské zkušenosti?

Za Slávkem mě asi přivedla vidina nových zkušeností, jiných technik. Spolupracuji s ním již třetí sezónu a jako trenér mi prostě sedl. Slávek je úžasný člověk, který umí vždy namotivovat, mimo jiné jsme se stali dobrými kamarády a vím, že se mu můžu se vším svěřit a on mi vždy pomůže. On je taková nadlidská bytost (smích). Nechápu, kde bere tu nekonečnou energii a motivaci, kterou vždy jako zázrakem na tebe přenese (smích). Asi se nám ještě nestalo, že bychom se v něčem úplně neshodli. Tak jako já respektuji jeho, tak on respektuje mě a když přijdu s jiným nápadem, tak to vždy vymyslíme tak, aby to fungovalo.

Jaká by byla tvá rada a doporučení/poučení pro začínající závodníky a závodnice?

Určitě si uvědomit, že tento sport není jen o krásném make-upu a třpytivých plavkách na pódiu, ale že si vyžaduje dřinu 24/7. Zasahuje hodně do osobního života, protože dieta a velký energetický výdej může hodně zamávat s nervíky (smích). Jestli jste odhodlaní, máte disciplínu, vůli dřít, tak se nenechte odradit od svého snu. Mně samotné lidé říkali, že to bude jen chvilkové nadšení a že to nikam nedotáhnu.

Kam bys v těchto chvílích, kdy je vše každý den jinak a do budoucna nejasné, směřovat svoji kariéru?

Já se touto situací nenechám zastavit. Tohle je můj životní styl a ten mi nikdo nevezme. Vždy si najdu cestu jak to udělat a jestli mi letos soutěž zruší, tak bude příští rok. Nebo ten další, nebo další (smích) Né, já věřím, že to vše dobře dopadne, myslím hodně pozitivně a vysílám vlny do vesmíru (smích)

Jaké doplňky stravy se u tebe jakožto ženské závodnice nejčastěji objevují a nesmí v žádném případě chybět v každodenní konzumaci?

Nejdůležitější vždy budou vitaminy a minerály. Poté vláknina a protein. Spalovače a další např. bcaa atd jsou už jen doplňkové.

Co si myslíš na první pohled o Warrior Factory a jak na tebe působí slogan: „Poznej sílu severu“ a s ním spojený koncept?

Nápaditý a motivační! 

Chtěl bys závěrem říct něco, co tady nepadlo a považuješ to za důležité? Tady máš prostor pro cokoli, co bys chtěla čtenářům říct.

Závěrem bych chtěla poděkovat všem, kteří mi fandí, moc si toho vážím a je to pro mě velkou motivací. Také děkuji za možnost rozhovoru a doufám, že to pro vás bylo v nějakém směru zajímavé. Chtěla bych vám popřát všem dost sil, makejte na svých snech! Tenhle životní styl vždy bude od některých lidí nepochopen, ale to je v pořádku, protože každý máme jiné priority, životní vize a sny, vášeň pro to co děláme a tak to má být. Inspirujme se vzájemně, motivujme se vzájemně a společně si to užijme!

@lenkabeast