Patrik Herčzík, IFBB Elite Pro - Poslouchejte své tělo a naučte se ho vnímat!

Ahoj Patriku, jako první věc tě poprosím, aby ses čtenářům představil a řekl něco málo o sobě.

Ahoj, zdravím všechny čtenáře. Jmenuji se Patrik Herčzík, pocházím z Chomutova a jsem profesionální závodník v kategorii Men´s Physique, ve federaci IFBB Elite Pro. Aktuálně žiju v Praze, kde působím jako trenér. 

Komu nebo čemu vděčíš za svou první návštěvu posilovny a jak si se vůbec ke cvičení dostal?

Za svou první návštěvu posilovny vděčím svému tátovi ještě v době, kdy sem nosil plíny a  nebylo pro mě hlídání (smích). V pozdějším věku, bych přisoudil tuhle zásluhu svému několikanásobnému úrazu kolene a kamarádovi ze základní školy, který mě zasvětil do kulturistky jako takové.

Můžeš nám alespoň stručně popsat své začátky a co tě hnalo k tomu, aby ses cvičení věnoval a zůstal u něj?

Jak jsem zmiňoval výše, moje začátky pramení už od útlého věku, kdy se můj otec věnoval kulturistice a já tak dostal první kontakt s touto komunitou, byť jsem si to zcela neuvědomoval. Dále má cesta ke kulturistice v pozdějším věku vedla skrze zranění kolene, kde jsem neměl jinou možnost, než začít cvičit, jinak bych byl značně omezen ve sportování a tehdy stejně jako teď, pro mě sport znamenal téměř všechno a to byl můj hnací motor. Během krátké doby jsem svými výsledky předčil plno návštěvníků zdejší posilovny a tak začal vnímat svůj genetický potenciál, který mě bavilo rozvíjet a možná díky tomu jsem zůstal věrný kulturistice.

Ty už máš za sebou nemalé úspěchy jak na domácí půdě, tak i ve světě. Nutno zmínit, že jsi získal profi kartu v ElitePro a vyhrál absolutně Diamond Cup Milano roku 2017 v kategorii Physique do 179cm. Jaké jsi měl pocity a jak vnímáš svůj úspěch s odstupem času?

Pocity jsem měl smíšené, protože tenkrát Elite PRO zrovna čerstvě vzniklo a já byl první Čech který měl oficiálně možnost profi kartu získat. Bohužel tehdejší prezident českého svazu s tímto nesympatizoval a odmítl mi, zažádat si o ní. Vzal jsem si půjčku a odcestoval na Diamond Cup v Miláně, kde jsem jí oficiálně vyhrál. Nevnímám to ovšem jako nějaký nadstandartní úspěch, protože se pro mě nic nezměnilo. Stále jsem jen člověk, tak jako kdokoliv jiný. Dokonce mě to ani nijak extra netěšilo, protože se profi karty nedávali za absolutní vítězství, ale dostali ji ještě další dva závodníci, kteří skončili zamnou. Tímto pro mě status Elite PRO trošku postrádal na prestiži.

Máš pocit, že by tě zisk profi karty změnil jako člověka, nebo právě naopak nevnímáš žádné výrazné změny?

Myslím, nebo při nejmenším doufám, že mě to nijak nepoznamenalo a že jsem zůstal stále stejný.

Jak vnímáš dnešní konkurenci a co si myslíš o směru, kterým se veškeré kategorie kulturistiky a fitness postupem doby ubírají?

Konkurence je každým rokem větší a větší. Celkově fitness je v posledních letech velkým trendem, a tak přibývá dost kvalitních závodníků. Co se týče trendu, trošku mě mrzí, že nynější kulturistika je víc hon za objemem jak za kvalitou, připraveností a celkovou symetrií. Toto ovšem oživila kategorie Classic Physique, která se tímto směrem ubírá.

S kým jsi se připravoval na závody a plánuješ soutěžit i v letošním roce?

Kromě své první závodní sezóny se připravuji pod státním trenérem Martinem Novotným, kterého bych za nic neměnil. Původní plán byl sice jaro 2020, bohužel Covid to chtěl jinak. Takže letos, přestože se aktuálně nacházím již přes dva měsíce v dietě, nepůjdu na žádné závody. Maximálně tak na "summer beach cup" (smích)

Zmínil jsi, že působíš jako trenér. Kde by tě mohli lidé nejčastěji potkat a jak by se s tebou mohli spojit pro případnou spolupráci a tréninky?

Ano působím jako trenér převážně ještě ve fitness station Radlice ale pomalu se přesouvám na Hammer strenght Luka, kde bych měl být od Září už na stálo. Pro případnou spolupráci mě lidé mohou kontaktovat na mé Facebookové stránce (Patrik Herčzík – IFBB Elite PRO) nebo na Instagramu (herczik_ifbb_elitepro). Případně. přímo v daném fitcentru na baru.

Při pohledu na tvůj osobní profil si nejde nevšimnout, že působíš a spolupracuješ s velmi známou značkou oblečení pro fitness a sice s Nebbií. Tahle činnost musí být i docela náročná s ohledem na pozing pro fotky a taky čas. Jak tohle všechno zvládáš a jaké z toho máš pocity?

Dostal sem super možnost strávit s Nebbií a celým jejím týmem super den plný natáčení, focení a otevření nové prodejny na Chodově, zač jsem nesmírně vděčný. Byla to super zkušenost a velký zážitek!  Nemám však s Nebbií exkluzivní smlouvu, takže spolupracuji i s jinými značkami. Ano máš pravdu, pro někoho by to mohlo být náročné, protože musíš udržovat nějakou formu a hlídat se - nikdy nevíš kdy přijde další focení. Pokud je to ale tvůj životní styl a naplňuje tě to, tak to máš spíš jak zábavu a příjemný benefit než jako práci.

Když si začínal, napadlo by tě, že jednou budeš na takové úrovni a troufám si říct, že ti to tak razantně změní život, nebo naopak jsi na takové věci vůbec nemyslel a nechal tomu volnou ruku?

Když jsem začínal se cvičením, myslel sem na to, abych se ještě mohl vrátit k freestyle lyžování a airtime. Bohužel přišly další úrazy a cvičení mě pohltilo. Asi jako každý zapálený cvičenec jsem měl sen o tom se stát profesionálem, nebo  se postavit na  prkna Olympie. Vždy jsem byl ale skromný a viděl na sobě mnoho nedostatků, takže jsem byl nohama spíše na zemi, než abych lítal v oblacích a věřil že se mi to jednou splní.

Co si myslíš o směru, kterým se ubírá dnešní fitness a kulturistická scéna, kde spoustu profesionálů i amatérů, zcela bez cenzury a servítek naprosto otevřeně hovoří veřejně o zakázaných látkách a mnohdy to vypadá, že dokonce ostatní cvičence nepřímo nabádají k jejich užívání?

Na toto téma bych mohl sepsat slohovou práci (smích). Jsem jeden z mála, né-li jediný v Čr, kdo získal ElitePro kartu naturálně. Absolutně tedy nesouhlasím s tímto trendem. Můj názor je takový, že pokud jsi talent, všimne si tě někdo a zasvětí tě do těchto věcí. Zkrátka to přijde samo a přirozeně. Je dobré si všimnout, že na tomto postavili kariéru jen neúspěšní závodníci, kteří nic nedokázali. V rámci své sportovní neschopnosti, se potřebovali zviditelnit jinak. Díky těmto jedincům, pak v našem sportu nejsou sponzoři, peníze a prestiž.

Nikde jinde to takto nechodí. Nikomu nechci brát iluze, ale dopuje se v jakémkoliv sportu, jen jsou ostatní sportovci chytřejší a nemluví o tom veřejně, protože by to dělalo špatnou tvář danému sportu. Mrzí mě, že to zašlo tak daleko a že si to ti lidé neuvědomují a tváří se, že tu dělají očistu a podávají kvalitní informace.

Tuším, že na Facebooku jsem někde četl tvůj komentář k fotce s podobným tématem a tam jsi napsal, že jsi profi kartu získal bez jakéhokoli dopingu a že to jde i bez toho. Myslíš si, že tenhle přístup a podobný model by měli praktikovat i ostatní, nebo už je tohle v dnešní době zcela nemožné?

Neřekl bych, že je to nemožné. Myslím že na pole Men's Physique a Bikini Fitness, by doping v amatérské úrovni neměl absolutně co dělat. Dokonce i v lehčích váhových kategoriích kulturistiky to není zcela potřebné. Hlavní problém bych viděl v sebereflexi a v tom, že si lidé neumí přiznat, že na tento sport nemají genetiku a přesto tvrdohlavě touží po úspěchu a pak volí tuto cestu. Pokud se budeme bavit o profesionální úrovni, tak tam je to trošku jiné stejně tak jako v jakémkoliv jiném sportu. Naopak si myslím, že díky naturálii člověk může dokonale poznat své tělo a zjistit tak jestli má smysl pokračovat či nikoliv.

Kdybys mohl všem začínajícím a pokročilým cvičencům něco vzkázat a změnil by si tím jejich přístup, co by to bylo?

Neposlouchejte každého blbečka na YouTube, který čerstvě vydal video. Poslouchejte své tělo a naučte se ho vnímat. Snažte se, ze sebe dostat maximum. Nesnažte se věci urychlit, protože se to proti vám obrátí dvakrát takovou silou a pak už bude pozdě.

Kdo je pro tebe vzorem a kam bys chtěl směřovat svou kariéru?

Popravdě dost těžko říct, nevím, jestli mám úplně vzory, mám spíš nějaký idoly a pak motivaci. Idoly jsou například: Andre Ferguson, Keone Pearson, Terrence Ruffin nebo Anotn Antipov. Motivací mi pak je celý náš nově vzniklý  "One more rep team". Kluci, jejich formy a celkový přístup mě žene dopředu. A svou kariéru? Kdo ví kam mě život zavede, toto bych nechal asi otevřené.

Patriku, děkuji ti za rozhovor a přejeme ti mnoho úspěchů jak ve sportovním, osobním životě. Poslední věc, chtěl bys závěrem říct něco, co tady nepadlo a považuješ to za důležité, případně pokud chceš vyjádřit svůj názor na cokoli, máš prostor.

Určitě bych chtěl poděkovat za možnost rozhovoru a také všem, kteří mi v mé cestě pomáhají, jako je moje rodina, náš team, můj trenér Martin Novotný, nebo výrobce suplementů All Stars Nutrition.