ČERNÝ BEZ KVĚT (SAMBUCUS NIGRA) - BYLINA

139 Kč
Skladem (>5 ks)
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
14.12.2023

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Černý bez 100% 
 

Nálev a chuť byliny

Nálev medové barvy je plný sladké květinové vůně a svěží chuti s nepatrně hořkou dohrou.

Původ byliny

Je-li mytologie kolem této rostliny alespoň z poloviny pravdivá, má černý bez skutečně napilno. Skrze oheň z bezového dříví lze prý vidět do pekla. Když si ovšem keř zasadíte před dům, jednoduše zaženete všechny zlořády, čarodějnice i čerty. Jen při jeho případném kácení musíte být opatrní a zpívat speciální píseň, jinak se Vám bude lepit smůla na paty. A rozhodně neprohloupíte, když novomanželům darujete bezovou větvičku. Předáte jim tak pořádnou dávku štěstí.

Černý bez je až sedm metrů vzrostlý keř či menší strom. Zabydlel se na celé severní polokouli, kde vyhledává vlhčí půdu bohatou na živiny. Mladá svrchní kůra a rozmělněné listy nelibě páchnou. Vůně rozkvetlých alabastrově zbarvených květů vás oproti tomu zkrátka okouzlí. Bez kvete od května do července a koncem srpna jej můžete spatřit hustě obsypaného černými bobulemi.

Všechny části rostliny obsahují alkaloid sambucin a glykosid sambucinigrin. Tyto látky mohou při konzumaci tepelně neupraveného bezu způsobit zdravotní problémy. Naštěstí se jejich projevy neutralizují vařením či sušením. Můžete se proto setkat s bezovými sirupy, marmeládami či alkoholickými nápoji.

V lidovém léčitelství se užívala vždy celá rostlina, prim však hrál sušený květ. Z něj se připravují chutné a voňavé nálevy. Odvar si můžete dopřát v rozumných dávkách po dobu dvou měsíců, nicméně pak doporučujeme přestávku.

Návod na přípravu

  1. Bylinu zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 2 čajové lžičky na 250 ml.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1-2 lžičky navíc.
  3. Doba vyluhování je 15 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
  4. U dětí do 4 let doporučujeme poloviční dávkování.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: