CHILLI CHAI - ČERNÝ ČAJ

167,60 Kč
Skladem (>5 ks)
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
5.10.2023

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Černý čaj 26%, Zázvor, Hřebíček, Kardamom, Černý pepř, Kousky ceylonské skořice, Anýz, Chilli, Vanilka

Nálev a chuť čaje

Černý čaj Chilli Chai dává po zalití horkou vodou nálev tmavě jantarové barvy. Už podle vůně poznáte, že jeho základ tvoří kvalitní, silný černý čaj. Doplněním o celou řadu aromaticky výrazného koření tak vzniká chuťová kompozice opírající se o nasládlost a svíravost černého čaje. Na patře zaznamenáte především peprné tóny chilli, zázvoru a pepře, zjemněné sladkou skořicí, hřebíčkem a anýzem. Laskavého pohlazení se vašim chuťovým buňkám dostane díky vanilce.

Tento čaj můžete, jak doporučuje tradiční ajurvédský předpis, ochutit mlékem, medem nebo třtinovým cukrem.

Původ čaje

Chilli Chai je postaven na ingrediencích, které znáte z Masala Chai. Tedy na směsi kvalitního černého čaje a koření, mezi kterým nesmí chybět zázvor, skořice, kardamom, hřebíček, badyán, pepř a muškátový oříšek. My jsme z něj něco málo ubrali a něco málo přidali, aby vznikl ještě o fous peprnější čaj, co má skutečně grády. S nápoji schopnými prohřívat a vnitřně čistit pracuje především ajurvéda. Osvědčené kombinace koření dodávají jak výrazné aroma, tak podporují správnou činnost především trávicí soustavy.

Speciálním kořením, kterým jsme Chilli Chai vyladili, je… ano, chilli. Pojďme si o něm něco říct.

Takzvané chilli papričky jsou plody exotických paprik rodu Capsicum čeledi lilkovité. Jejich přirozená stanoviště se nacházejí především v Jižní a Střední Americe, Číně, Japonsku, Vietnamu nebo Africe. Původně ale zřejmě rostly především v Mexiku, dochované nálezy jsou datovány do doby před 6 tisíci lety. Šlo o jednu z prvních plodin, které Mexičané pěstovali.

Když se Kryštof Kolumbus vylodil v Karibiku, stal se prvním Evropanem, který se s chilli papričkami setkal. Pro jejich palčivou chuť je nazval „peppers“, připomínaly mu totiž dobře známý černý pepř. Do Asie přivezli chilli papričky portugalští obchodníci koncem 15. století, a protože asijská kuchyně pikantnost přímo vyžaduje, stalo se chilli rychle její běžnou součástí.

Základní složkou chilli papriček je kapsaicin, to on může za „štiplavé teplo“, co se rozlije nejen v ústech, ale i krku a břiše konzumenta. A pokud s ním přijde do styku kůže, je efekt podobný. Jde o alkaloid, který rostlinám zřejmě slouží k zapuzení býložravců. Poprvé byl izolován v roce 1816 a synteticky vyroben v roce 1930. Takový zájem vyvolal především díky schopnosti podpořit cirkulaci krve a stimulovat zažívání. Milovníci chilli papriček uvádějí velmi mnoho dalších účinků, čeští vědci dokonce zjistili, že papričky mají potenciál tlumit chronické bolesti. Není divu, že se kapsaicin používá v mastech, nosních sprejích nebo náplastech ulevujících od bolesti.

Pokud jde o úroveň pálivosti, stanovuje ji Scovilleho stupnice. Jednotkou je SHU (Scoville Heat Units). Sladká paprika obsahuje 0 SHU, jedna z nejpálivějších habanero dosahuje hodnoty 300 000 SHU. A jedna zajímavost na konec: natrefíte-li na kajenský pepř, vězte, že nemá s pepřem nic společného. Jde totiž o prášek ze sušených chilli papriček. Jeho název je tak trochu překladatelským omylem.

 

Příprava

Teplota 100 °C Doba přípravy 3-4 minuty Množství 1 čajová lžička na 1,5-2 dl

 

 

Návod na přípravu

  1. Chilli Chai zalijte vodou o teplotě 100 ̊C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
  3. Doba vyluhování je 3-4 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

 

 

 

Země původu
Země původu:
EU
Chuť
Chuť:
Pikantní, Chilli
Pro děti
Pro děti:
Ne

 

 

Intenzita
    
Trpkost
    
Množství teinu
    
Kvalita
    
Opakované zalití
    

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: