EARL GREY BIO - ČERNÝ ČAJ
Detailní popis produktu
Složení
Černý čaj Earl Grey BIO 100%, BergamotNálev a chuť čaje
Černý čaj Earl Grey BIO poznáte podle velmi tmavého nálevu, příjemné svíravosti a zřetelné chuti i vůně bergamotové silice. Může připomínat citrony. Čaj je silný, přesto působí hladce a příjemně.
Původ čaje
Když se řekne černý čaj, většina si vybaví Srí Lanku, tedy Cejlon. Dnes už není podstatné, že k pěstování čajovníků tam přistoupili vlastně z nouze. Poté, co v roce 1869 postihla místní kávové plantáže epidemie plísně. Důležité je, že Srí Lanka dodává světu čaj mimořádné kvality, který si oblíbili i na anglickém královském dvoře. Více podrobností a zajímavostí o čaji ze Srí Lanky najdete v našem Magazínu.
Earl Grey je klasika, která nezklame. Lidé jí obvykle velmi rychle propadnou a zařadí tento nápoj do svých snídaní nebo odpoledních svačin. V tomto případě máme navíc tu čest s Earl Greyem v BIO kvalitě. Čajovníky, z jejichž lístků je vyroben, jsou pěstovány v režimu organického zemědělství – tedy bez použití průmyslových hnojiv a ošetřujících přípravků. Takový způsob hospodaření samozřejmě vyžaduje hlubokou znalost všech souvislostí v přírodě a ne vždy je zárukou vysoké produkce. Můžeme se však spolehnout na mimořádnou čistotu čajových lístků a vysoký obsah cenných látek.
Černé čaje se vyrábějí fermentací. Zelené, čerstvě naškubané lístky je potřeba nechat zavadnout. Pak se musí narušit jejich struktura, aby došlo k uvolnění šťáv, které spustí proces fermentace (oxidace). Některé černé čaje se nechávají fermentovat pár desítek minut, jiné až dvě hodiny. Odhadnout moment, kdy je proces u konce, zvládne jen velmi zkušený pracovník. Jakmile ta chvíle nastane, putují lístky (teď už tmavé barvy) do sušáren. Ještě předtím ale bývají postříkány bergamotovým olejem. Jde o silici z plodů citrusového stromu, které vypadají trochu jako žluté hrušky, ale chutnají kysele a velmi výrazně voní. Bergamotová silice se kromě jiného hojně používá v pánských parfémech, má také řadu zdraví prospěšných účinků.
Příprava
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dcl vody.
- V přikrytém šálku luhujte 2-3 minuty.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.

























Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.