EARL GREY - ČERNÝ ČAJ
Detailní popis produktu
Složení
Černý čaj Ceylon OP 1 97%, Bergamot 3%Nálev a chuť čaje
Nálev Earl Grey má příjemnou, tmavě měděnou barvu. V chuti i vůni vyniká bergamot – citrusové ovoce podobné citronu. Svíravost je patrná, ale ne ke škodě. Mile osvěžuje oblý základ silného čaje.
V případě, že máte rádi letní čajové osvěžení, připravte si Earl Grey jako ice tea.
Původ čaje
O kvalitní černý čaj z Cejlonu (Srí Lanka) byl vždy zájem. Většina produkce putuje na světové trhy, nakupují je zejména společnosti vyrábějící porcované čaje. Na Cejlonu se čaj pěstuje v šesti regionech, v nízkých i vysokých nadmořských výškách. Čajové plantáže zaujímají 190 tisíc hektarů půdy. Sklizeň probíhá třikrát ročně, čajové lístky se nechávají oxidovat delší dobu na velkých kovových sítech. Proto mají jemně zlatožlutou až zlatohnědou barvu. Následně jsou rolovány a lámány, sušeny a drceny. Výsledkem je jemný čaj, který se balí do pytlů po 25 kilogramech.
V případě Earl Grey je čaj obohacován o bergamotovou silici, která mu dodává maximálně příjemnou chuť i skvělé aroma. Na originální kombinaci čaje a citrusových plodů údajně přišli v Číně. Když ochuceným černým čajem pohostili ve 30. letech 19. století britského předsedu vlády Greye, nebylo už daleko k jeho celosvětovému rozšíření. Z Greyovy rodiny se recept na čaj rozšířil velmi rychle po celých britských ostrovech. Začali mu říkat Earl (hrabě) Grey. Dnes ho vyrábějí jak menší rodinné podniky, tak velké nadnárodní koncerny jako Tetely, Jacksons of Piccadilly nebo Twinings.
V Anglii se Earl Grey podává s mlékem a cukrem, jinde v Evropě do něj přidávají i citron. Své uplatnění najde i v kuchyni – používá se jako příchuť do dezertů, ale také omáček nebo máslových krémů.
Příprava
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.