EARL GREY - NEBESKÝ KVĚT - ČERNÝ ČAJ
Detailní popis produktu
Složení
Černý čaj 96%, Bergamot 3%, Chrpa polníNálev a chuť čaje
Pro černý čaj Earl Grey je typický krásný měděný nálev a výrazné aroma a chuť bergamotu. Čaj působí mimořádně osvěžujícím dojmem, je silný a svíravý. To mu dodává žádanou svěžest.
Tento čaj se báječně hodí také k přípravě ice tea. Nebo ho dochuťte mlékem, cukrem, medem, citronem. Podle libosti.
Původ čaje
Cejlon (od roku 1972 Srí Lanka) je produkcí černého čaje proslavený. Většina se vyváží do Evropy a Asie jako surovina pro výrobu klasických porcovaných čajů - zejména English Breakfast a Earl Grey. Čajové plantáže zabírají asi 190 tisíc hektarů tamní půdy a jsou rozloženy v nejrůznějších nadmořských výškách. Sklizeň probíhá třikrát ročně. Ženy a dívky na ni vyrážejí brzy ráno vybaveny velkými koši. Čajové lístečky jsou ve většině případů uštipovány dvěma prsty. Během 24 hodin se z nich stane jeden z nejkvalitnějších čajů světa. Když dorazí do továrny, rozprostřou se na velké rošty a nechávají přirozeně oxidovat. Získají tak jemně zlatohnědou barvu. Pak následuje rolování, lámání, sušení a drcení. Pro celý proces výroby je velmi zásadní dohlížet na teplotu, vlhkost a jeho délku. Jakákoli odchylka může znamenat zničení úrody, což je pro farmu obrovská ztráta. Výsledný jemný čaj se balí do 25kilogramových pytlů a odváží na trh nebo burzu.
Earl Grey obsahuje charakteristickou bergamotovou silici. Jde o výtažek z plodů ovoce podobného citronu a mandarince. Výbornou recepturu na kombinaci černého čaje a bergamotu přivezl z Číny v polovině 19. století britský předseda vlády Grey. Stala se velmi rychle populární a dnes čaj s názvem Earl Grey produkují velké korporace.
Aroma, které jsme k cejlonskému čaji přidali, je čistě přírodní. Nemusíte se obávat syntetických lihových derivátů, které způsobují pálení žáhy a překyselení organismu.
Příprava
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.