GOTU KOLA, PUPEČNÍK - PRÁŠEK
Detailní popis produktu
Složení
Pupečník asijský 100%Nálev a chuť čaje
Prášek zeleno-šedé barvy chutná zemitě a nahořkle. V nápojích se nerozpouští.
Původ čaje
Gotu kola čili pupečník asijský (Centella asiatica) je bylina, které lidová medicína přisuzuje schopnosti pozitivně ovlivnit především nervovou soustavu. Ne nadarmo se jí přezdívá „potrava pro mozek“. Listy a mladé výhonky jsou například v Indii považovány za zdroj dlouhověkosti, Ajurvéda je ordinuje mimo jiné při úzkostech.
Jak pupečník vlastně vypadá? Je to trvalka s plazivým, hladkým oddenkem, který dorůstá délky 30 centimetrů. Lístky jsou okrouhlé a vroubkované. Pupečník kvete drobnými kvítky růžovočervené barvy. V podstatě celá nadzemní část rostliny je využívána ke konzumaci nebo k potírání mnoha neduhů. Za zmínku stojí například salát připravovaný v Maynmaru, do kterého se kromě pupečníku přidává cibule, arašídy, fazolový prášek, limetková šťáva a rybí omáčka. V kuchyních na Srí Lance je součástí takzvané malluma, tradiční přílohy k rýži, a to s kokosem, šalotkou, citronovou šťávou, někdy i s chilli a kurkumou. Thajci z rostliny připravují nápoj, v severovýchodní Indii si lze pochutnat na chutney známé jako Changkong che.
Široké uplatnění nachází Gotu kola samozřejmě také v tradiční medicíně. Po dlouhá tisíciletí je součástí léčebných systémů, které ji doporučují k podpoře mentální aktivity, při potížích s pamětí a soustředěním, v případech zánětů a otoků, ale také tehdy, když je potřeba dodat tělu kolagen. Prášek lze užívat jak vnitřně, tak zevně (zejména při obtížích s akné, ekzémy, jizvami apod.).
Gotu kola by neměla být doporučována těhotným a kojícím ženám.
Návod na přípravu
- Prášek z gotu koly můžete přidat do vody, džusu, jogurtu nebo smoothie.
- V případě přípravy nápoje se doporučuje zalít 8 gramů 200-250 ml vody.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.