HEŘMÁNEK PRAVÝ (MATRICARIA CHAMOMILLA) - KVĚT

144 Kč
Skladem (>5 ks)
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
5.10.2023

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Heřmánek 100%

Nálev a chuť byliny

Jak chutná heřmánek není snadné popsat. Je zkrátka heřmánkový. Mírná nahořklost k němu patří, na druhou stranu je lahodně aromatický. Nálev má světle žlutozelenou barvu a výraznou bylinkovou vůni.

Původ byliny

Heřmánek pravý (Matricaria chamomilla) najdete po celé Evropě, ale i v Asii, Austrálii a Severní Americe. Není snad myslitelné, že byste ho ještě neviděli. Žlutobílá jednoletá bylinka roste v příkopech u cest, v nevýživných půdách, na okraji luk nebo dokonce městských dvorcích.

Pokud je vůbec potřeba heřmánek představovat, pak je nutné říct, že jde o jednu z nejvýznamnějších bylin, kterou používali už staří Egypťané. Údajně jim připomínala Slunce. Heřmánek byl doporučován také řeckým lékařem Dioscoridem, objevuje se v indické ajurvédě i starých anglických encyklopediích. Heřmánek pravý poznáme podle bílých lístků a žlutého květního lůžka. Dorůstá zpravidla 20-50 cm, jeho lodyha je vzpřímená a bohatě větvená. Chceme-li mít jistotu, že jde skutečně o pravý heřmánek, stačí mezi prsty roztrhnout květ na dvě poloviny. Pokud je dutý, narazili jsme na heřmánek pravý. V opačném případě nejde o heřmánek, ale vzhledem podobný rmen.

Heřmánkové květy se sbírají od května do září, za suchých dnů, ještě předtím, než začnou sesychat. Stopky by neměly být delší než 2 cm. Sušení se uskutečňuje ve stínu, teplota nesmí překročit 40 ⁰C. Během sušení se nedoporučuje ho otáčet, protože je velmi křehký.

Heřmánek si získal řadu místních pojmenování – kamilka, marunka, rumánek, voňavý rmen nebo sluníčko. Skladujte ho na suchém a tmavém místě.

 

Příprava

Teplota 100 °C Doba přípravy 15 minut Množství 1 čajová lžička na 2,5 dl

 

Návod na přípravu

  1. Heřmánek zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 1 čajové lžičky na 2,5 dl.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1-2 lžičky navíc.
  3. Doba vyluhování je 15 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.
  4. Doporučená dávka je 3 šálky denně. Pije se po jídle.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: