HŘEJIVÝ PERNÍČEK - ZELENÝ ČAJ
Detailní popis produktu
Složení
Zelený čaj Sencha, Chia semínka, Zázvor, Skořice, Anýz, Aroma přírodní, HřebíčekNálev a chuť čaje
Zelený čaj Hřejivý perníček chutná přesně tak, jak popisuje jeho složení. Poznáte v něm skořici, hřebíček, anýz i zázvor, jemnou svěžest mu dodává sencha. Nálev má světle žlutou barvu a voní opravdu jako perníček.
Původ čaje
Když otevřete pytlík s čajem, upoutá vás příjemná vůně koření a všimnete si dlouhých zelených jehliček senchi. Právě ona mu dodává tein a tedy i schopnost občerstvit a zahnat vaši únavu. Sencha je typickým japonským čajem, přesto ji zvládají vyrobit i čínští producenti. A na jedničku!
V Číně se obvykle čaje zpracovávají pražením na pánvi. Kontaktem čajových lístků s horkým dnem velké kovové pánve dojde k zastavení fermentace a uchování jedinečné chutě a vůně té které sorty. Čaj tím zároveň získává mírně kouřový nádech, který mu dodává typickou hloubku. V případě senchi je ale postup jiný – fermentace je zastavena několikerým napařením čaje. Výsledek chutná velmi svěže a čistě. Po napaření jsou lístky překládány, sušeny a tříděny. Na konci jsou lesklé ploché jehličky trávové vůně, které se v horké vodě rozvinou v celé listy.
Věnujme se ale krátce i dalším složkám Hřejivého perníčku. Za pozornost stojí například chia, semínka šalvěje hispánské (Salvia hispanica), oblíbená příznivci zdravého stravování. Chia obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny udržující mimo jiné normální funkci nervové soustavy, podílející se na přirozené obranyschopnosti a přispívající ke správné stavbě kostí. Semínka chia konzumovali už dávní Aztékové, podle některých vědců šlo o jejich základní potravinu, stejně široce pěstovanou jako kukuřice.
Neméně zajímavý je zázvor, oddenek zázvoru lékařského (Zingiber officinale) s výraznou pikantní chutí. Podobně jako chia semínka, také on patří do lidské gastronomie odnepaměti. Používá se nejen pro své specifické aroma, kterým pozvedne nejeden pokrm, ale také kvůli látkám, které prospívají optimální funkci trávicí soustavy a příznivě ovlivňují schopnost těla vyrovnat se se záněty a viry.
Do třetice uveďme skořici, podobně aromatickou složku čaje Hřejivého perníčku. Jde o kůru skořicovníku (Cinnamomum) využívanou jak v potravinářství, tak kosmetickém i farmaceutickém průmyslu. Skořice je vyhledávaná především pro vysoký obsah cinnamaldehydu, ale také ethylcinnamátu, eugenolu, kumarinu a dalších látek. Díky nim krásně voní, má zároveň příznivý vliv na metabolismus a obranyschopnost.
Příprava
Návod na přípravu
- Zelený čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C , v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.