HŘEJIVÝ PERNÍČEK - ZELENÝ ČAJ

118,20 Kč
Skladem (>5 ks)
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
5.10.2023

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Zelený čaj Sencha, Chia semínka, Zázvor, Skořice, Anýz, Aroma přírodní, Hřebíček

Nálev a chuť čaje

Zelený čaj Hřejivý perníček chutná přesně tak, jak popisuje jeho složení. Poznáte v něm skořici, hřebíček, anýz i zázvor, jemnou svěžest mu dodává sencha. Nálev má světle žlutou barvu a voní opravdu jako perníček.

Původ čaje

Když otevřete pytlík s čajem, upoutá vás příjemná vůně koření a všimnete si dlouhých zelených jehliček senchi. Právě ona mu dodává tein a tedy i schopnost občerstvit a zahnat vaši únavu. Sencha je typickým japonským čajem, přesto ji zvládají vyrobit i čínští producenti. A na jedničku!

V Číně se obvykle čaje zpracovávají pražením na pánvi. Kontaktem čajových lístků s horkým dnem velké kovové pánve dojde k zastavení fermentace a uchování jedinečné chutě a vůně té které sorty. Čaj tím zároveň získává mírně kouřový nádech, který mu dodává typickou hloubku. V případě senchi je ale postup jiný – fermentace je zastavena několikerým napařením čaje. Výsledek chutná velmi svěže a čistě. Po napaření jsou lístky překládány, sušeny a tříděny. Na konci jsou lesklé ploché jehličky trávové vůně, které se v horké vodě rozvinou v celé listy.

Věnujme se ale krátce i dalším složkám Hřejivého perníčku. Za pozornost stojí například chia, semínka šalvěje hispánské (Salvia hispanica), oblíbená příznivci zdravého stravování. Chia obsahují omega-3 nenasycené mastné kyseliny udržující mimo jiné normální funkci nervové soustavy, podílející se na přirozené obranyschopnosti a přispívající ke správné stavbě kostí. Semínka chia konzumovali už dávní Aztékové, podle některých vědců šlo o jejich základní potravinu, stejně široce pěstovanou jako kukuřice.

Neméně zajímavý je zázvor, oddenek zázvoru lékařského (Zingiber officinale) s výraznou pikantní chutí. Podobně jako chia semínka, také on patří do lidské gastronomie odnepaměti. Používá se nejen pro své specifické aroma, kterým pozvedne nejeden pokrm, ale také kvůli látkám, které prospívají optimální funkci trávicí soustavy a příznivě ovlivňují schopnost těla vyrovnat se se záněty a viry.

Do třetice uveďme skořici, podobně aromatickou složku čaje Hřejivého perníčku. Jde o kůru skořicovníku (Cinnamomum) využívanou jak v potravinářství, tak kosmetickém i farmaceutickém průmyslu. Skořice je vyhledávaná především pro vysoký obsah cinnamaldehydu, ale také ethylcinnamátu, eugenolu, kumarinu a dalších látek. Díky nim krásně voní, má zároveň příznivý vliv na metabolismus a obranyschopnost.

 

Příprava

Teplota 70-80 °C Doba přípravy 2-3 minuty Množství 1 čajová lžička na 1,5-2 dl
 
 

Návod na přípravu

  1. Zelený čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C , v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2dl.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
  3. Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

 

Země původu
Země původu:
Čína
Chuť
Chuť:
Lehce kořeněná, Svěží
Pro děti
Pro děti:
od 12 let

 

Intenzita
    
Trpkost
    
Množství teinu
    
Kvalita
    
Opakované zalití
    

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: