INDICKÁ ZAHRADA - ČERNÝ ČAJ

112 Kč 181 Kč 340 Kč 554 Kč 1 042 Kč od 112 Kč
Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Zvolte variantu
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
5.10.2022 5.10.2022 5.10.2022 5.10.2022 5.10.2022 Zvolte variantu

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Černý čaj Assam FOP, Goji, Kokosové vločky, Pomerančová kůra, Aroma přírodní, Okvětní lístky růže, Lyofilizovaný červený rybíz, Okvětní lístky jasmínu, Lyofilizované brusinky

Nálev a chuť čaje

Černý čaj Indická zahrada dává nálev tmavě jantarové barvy. V chuti zřetelně rozpoznáte nasládlou, jakoby vanilko-čokoládovou stopu černého assamu doprovázenou jemnou svíravostí. Na ni nasedají tóny svěžího goji a brusinek, červeného rybízu i pomerančů. Jejich lahodnost umocňují kokos, jasmín a růže. Dokonalá harmonie!

Původ čaje

Protože bez černého Assamu FOP by tento čaj nebyl, čím je, začněme výklad v zahradách daleké Indie. Oblast Assam se rozkládá na severovýchodě země a na rozdíl od okolních regionů jde o krajinu velmi zelenou a svěží. Srážky jsou totiž v Assamu vydatnější než jinde v Indii a mohou tak dostatečně napájet řeku Brahmaputru, která celou krajinu zavlažuje.

Dostatek vláhy spolu s příznivými půdními podmínkami a délkou slunečního svitu jsou pro růst čajovníků čínských (Camellia sinensis) nezbytnými podmínkami. Proto se jim v Assamu tak dobře daří a tamní majitelé čajových zahrad mohou po generace sklízet lístky špičkových kvalit. A to už od roku 1834. Ještě než je vyšlou do světa, musí čaji věnovat mnoho hodin péče. Nejprve ho nechají zavadnout a pak fermentovat. Během přirozeného, ovšem bedlivě sledovaného procesu mění čaj jak barvu, tak chuť a vůni. Jakmile je tato fáze ukončena, dělníci čaj usuší, vytřídí a zabalí.

Goji, plody kustovnice čínské (Lycium chinense), jsou už dnes poměrně známy. Především vysoký obsah minerálních látek (draslík, vápník, železo) a vitaminů (C, B1, B6, E) drobné červené bobulky proslavil. Dozrávají na opadavém keři s převislými větvemi. Původní rozšíření kustovnice zasahuje Asii, ovšem dnes se pěstuje také na Havajských ostrovech nebo Jávě. Čínská medicína spojuje goji s podporou imunity, zdravou funkcí jater i třeba ostrým zrakem. Plody lze konzumovat syrové, sušené, vyrábějí se z nich šťávy, zavařeniny a další pochutiny.

Zmiňme i červený rybíz, který v čaji Indická zahrada rovněž najdete. Malé červené bobule vyrůstají na opadavých keřích v hroznech. Rybízy se pěstují v mírném podnebném pásmu, obvykle dosahují výšky 1-2 metry. Jejich plody jsou bohaté především na vitamin C a vlákninu, využívají se k výrobě sirupů, džemů, kompotů, skvěle chutnají i syrové nebo jako součást řady moučníků. Podle historických herbářů prospívá konzumace rybízu střevní mikroflóře, podporuje dobré trávení a upevňuje zdraví vylučovací soustavy.

Příprava

Teplota 100 °C Doba přípravy 3-5 minut Množství 1 čajová lžička na 1,5-2 dl

 

 

Návod na přípravu

  1. Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
  3. Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

 

 

 

Země původu
Země původu:
Indie
Chuť
Chuť:
Ovoce, Výrazná
Pro děti
Pro děti:
od 15 let
Sběr
Sběr:
Poslední sklizeň

 

 

Intenzita
    
Trpkost
    
Množství teinu
    
Kvalita
    
Opakované zalití
    

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: