INDICKÁ ZAHRADA - ČERNÝ ČAJ
Detailní popis produktu
Složení
Černý čaj Assam FOP, Goji, Kokosové vločky, Pomerančová kůra, Aroma přírodní, Okvětní lístky růže, Lyofilizovaný červený rybíz, Okvětní lístky jasmínu, Lyofilizované brusinkyNálev a chuť čaje
Černý čaj Indická zahrada dává nálev tmavě jantarové barvy. V chuti zřetelně rozpoznáte nasládlou, jakoby vanilko-čokoládovou stopu černého assamu doprovázenou jemnou svíravostí. Na ni nasedají tóny svěžího goji a brusinek, červeného rybízu i pomerančů. Jejich lahodnost umocňují kokos, jasmín a růže. Dokonalá harmonie!
Původ čaje
Protože bez černého Assamu FOP by tento čaj nebyl, čím je, začněme výklad v zahradách daleké Indie. Oblast Assam se rozkládá na severovýchodě země a na rozdíl od okolních regionů jde o krajinu velmi zelenou a svěží. Srážky jsou totiž v Assamu vydatnější než jinde v Indii a mohou tak dostatečně napájet řeku Brahmaputru, která celou krajinu zavlažuje.
Dostatek vláhy spolu s příznivými půdními podmínkami a délkou slunečního svitu jsou pro růst čajovníků čínských (Camellia sinensis) nezbytnými podmínkami. Proto se jim v Assamu tak dobře daří a tamní majitelé čajových zahrad mohou po generace sklízet lístky špičkových kvalit. A to už od roku 1834. Ještě než je vyšlou do světa, musí čaji věnovat mnoho hodin péče. Nejprve ho nechají zavadnout a pak fermentovat. Během přirozeného, ovšem bedlivě sledovaného procesu mění čaj jak barvu, tak chuť a vůni. Jakmile je tato fáze ukončena, dělníci čaj usuší, vytřídí a zabalí.
Goji, plody kustovnice čínské (Lycium chinense), jsou už dnes poměrně známy. Především vysoký obsah minerálních látek (draslík, vápník, železo) a vitaminů (C, B1, B6, E) drobné červené bobulky proslavil. Dozrávají na opadavém keři s převislými větvemi. Původní rozšíření kustovnice zasahuje Asii, ovšem dnes se pěstuje také na Havajských ostrovech nebo Jávě. Čínská medicína spojuje goji s podporou imunity, zdravou funkcí jater i třeba ostrým zrakem. Plody lze konzumovat syrové, sušené, vyrábějí se z nich šťávy, zavařeniny a další pochutiny.
Zmiňme i červený rybíz, který v čaji Indická zahrada rovněž najdete. Malé červené bobule vyrůstají na opadavých keřích v hroznech. Rybízy se pěstují v mírném podnebném pásmu, obvykle dosahují výšky 1-2 metry. Jejich plody jsou bohaté především na vitamin C a vlákninu, využívají se k výrobě sirupů, džemů, kompotů, skvěle chutnají i syrové nebo jako součást řady moučníků. Podle historických herbářů prospívá konzumace rybízu střevní mikroflóře, podporuje dobré trávení a upevňuje zdraví vylučovací soustavy.
Příprava
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.