JABLEČNÁ DOBROTA - ČERNÝ ČAJ
Detailní popis produktu
Složení
Černý čaj Ceylon OP 1, Kousky jablka 10%, Plátky mandlí, Aroma přírodní, Hřebíček, Květ světlice barvířskéNálev a chuť čaje
Černý čaj Jablečná dobrota dává čistý nálev jantarové barvy a mimořádně příjemné vůně. Najdete v něm teplé tóny koření a svěží známky jablíček. Podobně libá je i chuť – kombinuje svíravost černého čaje s nasládlostí a kyselkavostí dalších použitých ingrediencí. Dlouhá, jakoby ovocně-karamelová dochuť, zůstává dlouho na patře.
Původ čaje
Chceme-li se věnovat směsi postavené na cejlonském čaji, nemůžeme minout jeho unikátnost. Už jen fakt, že Cejlon se dávno jmenuje Srí Lanka a jeho čaj je tak slavný, že si našel řadu falzifikátorů, stojí za pozornost.
Čaj, který jsme použili do směsi jablečná dobrota, pochází ze slavné oblasti Ruhuna. Naprostá většina tamních zahrad se rozkládá v nadmořské výšce kolem 2 000 metrů, což, spolu s mírným podnebím a blízkostí pobřeží, udává výsledný charakter čaje. Keře čajovníků čínských v Ruhuně poměrně rychle rostou a vytvářejí krásné, velké listy vhodné především k rolování.
Na Srí Lance se čaj sklízí ve dvou vlnách – nejdřív na přelomu ledna a února, poté v červenci a srpnu. Na plantáže vyrážejí dělníci obvykle brzy ráno, naškubané lístky vkládají do velkých košů nebo pytlů, které se pak hromadně převážejí na zpracovatelské farmy. Tam jsou na několik hodin rozloženy, aby je slunce zbavilo vlhkosti, pak bývá čaj rolován, mačkán či jinak zpracován. Během toho se uvolní buněčné šťávy a spustí fermentace. Ta způsobí změnu barvy, chutě i vůně čaje. Jakmile je proces u konce a čaj dosáhne požadovaných parametrů, je nutné ho dosušit, vytřídit a zabalit.
Je všeobecně známo, že černý čaj obsahuje látky zdraví prospěšné jako antioxidanty a minerály, zároveň je bohatý na povzbuzující tein. Vyhledávají ho proto lidé, kteří potřebují udržet dlouhodobě pozornost, zůstat svěží, snížit stres a nabít energií.
Pominout nemůžeme ani jablka, bez nichž by se tato směs neobešla. Notoricky známé plody jabloní patří k nejrozšířenějšímu evropskému ovoci. Jabloně se pěstují tisíce let, jablko převzalo funkci mytologickou a dokonce stálo u vzniku Trojské války. Plody jabloní, malvice, dozrávají koncem léta a začátkem podzimu. Bývají konzumovány přímo, nebo se z nich vyrábějí mošty, marmelády, kompoty a další trvanlivé potraviny. Lze je také s úspěchem sušit. V jablcích se nachází mnoho zdraví prospěšných látek, jako jsou například antioxidanty a vitamin C.
Krátce se zastavme také u mandlí, jader plodů mandloně obecné. Tento strom roste nejčastěji v subtropickém pásmu, momentálně největší část světové produkce pochází z Kalifornie. Mandle chutnají skvěle samostatně, je možné z nich ale vyrobit například také likéry nebo cukrářské produkty. Je dobré vědět, že mandle obsahují vitaminy řady B, vitamin E, vápník, železo, měď, kyselinu listovou a fytosteroly.
Příprava
Návod na přípravu
- Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.