JABLEČNÁ DOBROTA - ČERNÝ ČAJ

142 Kč 234 Kč 447 Kč 730 Kč 1 393 Kč od 142 Kč
Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Zvolte variantu
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
5.10.2022 5.10.2022 5.10.2022 5.10.2022 5.10.2022 Zvolte variantu

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Černý čaj Ceylon OP 1, Kousky jablka 10%, Plátky mandlí, Aroma přírodní, Hřebíček, Květ světlice barvířské

Nálev a chuť čaje

Černý čaj Jablečná dobrota dává čistý nálev jantarové barvy a mimořádně příjemné vůně. Najdete v něm teplé tóny koření a svěží známky jablíček. Podobně libá je i chuť – kombinuje svíravost černého čaje s nasládlostí a kyselkavostí dalších použitých ingrediencí. Dlouhá, jakoby ovocně-karamelová dochuť, zůstává dlouho na patře.

Původ čaje

Chceme-li se věnovat směsi postavené na cejlonském čaji, nemůžeme minout jeho unikátnost. Už jen fakt, že Cejlon se dávno jmenuje Srí Lanka a jeho čaj je tak slavný, že si našel řadu falzifikátorů, stojí za pozornost.

Čaj, který jsme použili do směsi jablečná dobrota, pochází ze slavné oblasti Ruhuna. Naprostá většina tamních zahrad se rozkládá v nadmořské výšce kolem 2 000 metrů, což, spolu s mírným podnebím a blízkostí pobřeží, udává výsledný charakter čaje. Keře čajovníků čínských v Ruhuně poměrně rychle rostou a vytvářejí krásné, velké listy vhodné především k rolování.

Na Srí Lance se čaj sklízí ve dvou vlnách – nejdřív na přelomu ledna a února, poté v červenci a srpnu. Na plantáže vyrážejí dělníci obvykle brzy ráno, naškubané lístky vkládají do velkých košů nebo pytlů, které se pak hromadně převážejí na zpracovatelské farmy. Tam jsou na několik hodin rozloženy, aby je slunce zbavilo vlhkosti, pak bývá čaj rolován, mačkán či jinak zpracován. Během toho se uvolní buněčné šťávy a spustí fermentace. Ta způsobí změnu barvy, chutě i vůně čaje. Jakmile je proces u konce a čaj dosáhne požadovaných parametrů, je nutné ho dosušit, vytřídit a zabalit.

Je všeobecně známo, že černý čaj obsahuje látky zdraví prospěšné jako antioxidanty a minerály, zároveň je bohatý na povzbuzující tein. Vyhledávají ho proto lidé, kteří potřebují udržet dlouhodobě pozornost, zůstat svěží, snížit stres a nabít energií.

Pominout nemůžeme ani jablka, bez nichž by se tato směs neobešla. Notoricky známé plody jabloní patří k nejrozšířenějšímu evropskému ovoci. Jabloně se pěstují tisíce let, jablko převzalo funkci mytologickou a dokonce stálo u vzniku Trojské války. Plody jabloní, malvice, dozrávají koncem léta a začátkem podzimu. Bývají konzumovány přímo, nebo se z nich vyrábějí mošty, marmelády, kompoty a další trvanlivé potraviny. Lze je také s úspěchem sušit. V jablcích se nachází mnoho zdraví prospěšných látek, jako jsou například antioxidanty a vitamin C.

Krátce se zastavme také u mandlí, jader plodů mandloně obecné. Tento strom roste nejčastěji v subtropickém pásmu, momentálně největší část světové produkce pochází z Kalifornie. Mandle chutnají skvěle samostatně, je možné z nich ale vyrobit například také likéry nebo cukrářské produkty. Je dobré vědět, že mandle obsahují vitaminy řady B, vitamin E, vápník, železo, měď, kyselinu listovou a fytosteroly.

 

Příprava

Teplota 100 °C Doba přípravy 3-5 minut Množství 1 čajová lžička na 1,5-2 dl

 

Návod na přípravu

  1. Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
  3. Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

 

 

Země původu
Země původu:
Cejlon
Region
Region:
Ruhuna
Chuť
Chuť:
Jablko
Pro děti
Pro děti:
od 12 let
Sběr
Sběr:
Poslední sklizeň
Nadm. výška
Nadm. výška:
600m

 

 

Intenzita
    
Trpkost
    
Množství teinu
    
Kvalita
    
Opakované zalití
    

 

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: