JAPAN GYOKURO HISUI BIO - ZELENÝ ČAJ

599 Kč
Skladem (>5 ks)
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
14.12.2023

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Zelený čaj Japan Gyokuro 100%

Nálev a chuť čaje

Zelený čaj Japan Gyokuro Hisui BIO je po právu řazen mezi vysoce kvalitní sorty. Způsob, jakým je pěstován i zpracováván, mu dává velmi lahodnou chuť, jemnou, v závěru sladce ovocnou. Ne nadarmo Japonci vymysleli pro Gyokuro pátou, speciální chuť umami. Nálev má světle žlutozelenou barvu a můžete ho z jedné dávky čaje připravit až třikrát. Pokaždé překvapí trochu jinými tóny.

Původ čaje

Kjúšú (Kyushu, tedy v překladu „devět provincií“) je nejjižněji položený japonský ostrov, kdysi považovaný za bránu do Japonska. Jde o oblast hornatou, s nejaktivnější sopkou země Mt Also, která se vypíná do výšky 1591 metrů nad mořem. Na ostrově žije kolem 10 procent ze všech obyvatel Japonska, většina měst se soustřeďuje podél severozápadního pobřeží. Čaji však do slova a do písmene patří především prefektury Fukuoka, Kagoshima a Miyazaki. Disponují subtropickým klima a na minerály bohatou půdou.

Ještě než se dostaneme k popisu unikátního čaje, zmiňme však, že celý ostrov proslavily také chrámy s kamennými Buddhy, svatyně na vyvýšených místech, hradní město, porcelán, ruční papír, gurmánské lahůdky, úžasná příroda i moderní stavby. Asi nikoho nepřekvapí, že narazit lze také na Tea Museum. To v prefektuře Fukuoka nabídne nejen vhled do čajové historie a výroby čaje, ale můžete v něm ochutnat čajové nudle, rýžovou čajovou kaši nebo si vlastnoručně opražit čerstvé čajové lístky. Otevřeno je denně kromě úterý.

Není náhodou, že tento Japan Gyokuro získal do svého názvu také jméno Hisui. V japonštině totiž znamená „nefrit“ a přesně takovou barvu čajové lístky mají. Skvostný čaj se jimi může chlubit především díky způsobu pěstování čajovníkových keřů. Ty jsou totiž přibližně 20 dní před sklizní překryty rákosovými rohožemi. Na lístky čajovníků tak dopadá jen minimum slunečního záření a rostliny jsou stimulovány k vyšší produkci zeleného barviva – chlorofylu. Ten ovlivňuje další látky v zelené hmotě mající významný vliv na chuť a vůni čaje. Stínění čajovníků se v Japonsku používá už od 17. století.

Lístky čajovníků sbírají dělníci na plantážích ručně, a to mezi dubnem a květnem. Aby neoxidovaly a neztrácely vzácnou svěžest, krátce je napaří. Pak už stačí čaj svinout do drobných jehliček a jemně usušit. Japonci své Gyokuro natolik milují, že jeho chuti přisoudili pátou, speciální kategorii umami. Ale pozor, dobré Gyokuro je potřeba na trhu hledat. Často bývá kvalitní japonský čaj zaměňován na čínské náhražky. V případě Japan Gyokuro Hisui BIO si však můžete být původem jisti. Stejně jako čistotou, kterou připomíná značka BIO.

 

Příprava

Teplota 60 °C Doba přípravy 2 minuty Množství 3g na 100 ml

 

Návod na přípravu

  1. První nálev - Gyokuro zalijte vodou o teplotě 60°C  v poměru 3g na 100 ml vody. Nechejte 2 minuty louhovat (přikrytý šálek), poté přeceďte.
  2. Druhý nálev - teplota vody 70°C, doba louhování 1,5 minuty.
  3. Třetí nálev - teplota vody 80°C, doba louhování 1 minuta.

 

 

Země původu
Země původu:
Japonsko
Region
Region:
Kyushu
Chuť
Chuť:
Nasládlá, Jemná
Pro děti
Pro děti:
od 12 let
Sběr
Sběr:
Poslední sklizeň
BIO
BIO:
Ano

 

 

Intenzita
    
Trpkost
    
Množství teinu
    
Kvalita
    
Opakované zalití
    

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: