JAPAN GYOKURO - ZELENÝ ČAJ

427,90 Kč 733,80 Kč 1 554,60 Kč 2 939,70 Kč 5 784 Kč od 427,90 Kč
Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Zvolte variantu
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
1.6.2023 1.6.2023 1.6.2023 1.6.2023 1.6.2023 Zvolte variantu

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Zelený čaj Japan Gyokuro 100%

Nálev a chuť čaje

Každé setkání s jakostním japonským gyokurem je milé. Nálev má světle zelenou barvu a čisté, svěží aroma. Jeho chuť svou jemností a sladkostí připomíná samet, tak je hebká. Najdete v ní však také stopu květin. Čaj má poměrně dlouhý aftertaste a v prvním nálevu vám dá poznat chuť umami – nejvyšší stupeň lahodnosti.

Původ čaje

Gjokuro, Gyokuro nebo Nefritová rosa – to všechno jsou názvy pro zelený čaj pěstovaný speciálním způsobem v oblasti Uji ležící na jižním okraji města uznávaného jako centrum japonské kultury. Jde samozřejmě o Kyoto. Region charakterizují svěží zelené kopce, vysoká vzdušná vlhkost, úrodná půda a teplé dny střídající studené noci. Proto se čajovníkům v místních zahradách velmi dobře daří a jejich lístky patří k nejkvalitnějším v Japonsku. Čaje z této oblasti Země vycházejícího slunce mají omamnou chuť i vůni a také sytější barvu.

Proč je vlastně gyokuro tak zajímavé? Protože je výsledkem specifického postupu pěstování čajovníků čínských (Camellia sinensis). Na rozdíl od většiny čajovníkových zahrad, které jsou vystaveny přímému slunci nebo se rozkládají v polostínu vzrostlých stromů, čajovníky určené pro gyokuro přikrývají dělníci 20 dnů před sklizní slaměnými rohožemi - říkají jim kanreisha. Díky nim tvoří keře v listech více chlorofylu, a ten má vliv na produkci aminokyselin, teinu a cukru. Gyokuro je díky tomu sladké a lahodné, s minimální svíravostí.

Také sklizeň má jasně daná pravidla – začíná vždy 88 dní po první jarním dni, přibližně na přelomu dubna a května. Lístečky jsou trhány obvykle ručně, jejich vůně je tak plnější a jemnější. Zručný sběrač odevzdá denně ke zpracování 6-8 kg čaje. Po sběru jsou lístky napařovány. Asi 15vteřinové působení horké páry má na následek zastavení oxidace. Listy si zachovají krásnou zelenou barvu a zdraví prospěšné látky. Následně jsou svinovány do drobných jehliček a sušeny. Ve finále je čaj potřeba vytřídit a zabalit.

Příprava

Teplota 70-80 °C Doba přípravy 2 minuty Množství 1 čajová lžička na 1,5-2 dl

 

Návod na přípravu

  1. GYOKURO nasypte v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl vody.
  2. Zalijte vodou o teplotě 70-80 °C. Zalévání vodou o vyšší teplotě může mít za následek horší chuť a vůni čaje.
  3. Doba vyluhování 2 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.
  4. GYOKURO je možné nechat 3x louhovat.

 

 

Země původu
Země původu:
Japonsko
Region
Region:
Kyoto
Chuť
Chuť:
Sladká, Jemná
Pro děti
Pro děti:
od 12 let
Sběr
Sběr:
Poslední sklizeň
Nadm. výška
Nadm. výška:
1000m

 

 

Intenzita
    
Trpkost
    
Množství teinu
    
Kvalita
    
Opakované zalití
    

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: