JAPAN MIYAZAKI GYOKURO BIO

671,10 Kč
Skladem (>5 ks)
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
5.10.2023

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Zelený čaj Japan Gyokuro 100%

Nálev a chuť čaje

Slavný japonský zelený čaj Gyokuro je ve špičkové bio kvalitě. Jeho nálev je žlutozelené barvy a v chuti ucítíme pátou speciální chuť umami propojenou delikátní sladkostí.

Původ čaje

Až na úplném jihu Japonska, na ostrově Kjóšu, můžete najít prefekturu Miyazaki. Tu omývá ze dvou stran oceán, proto zde vládne mírné klima s dostatkem slunce a svěžestí mořského vzduchu. Dříve opomíjený region o sobě dává v posledních letech vědět a získává za své čaje jedno ocenění za druhým. V tamních zahradách se pěstují velmi staré stromy a keře čajovníků, z nichž se poté vyrábí opravdová čajová vzácnost této oblasti - Miyazaki Gyokuro. Důraz je zde kladen na co nejmenší zásah do přirozeného růstu stromu, aby si z přírody vzal přesně to, co potřebuje.

Hned po vyrašení pupenů se čajovníky zcela zastíní slaměnými rohožemi a zůstanou skryty před slunečními paprsky po dobu téměř tří týdnů. Temně zelené lístky díky tomu získají bohaté zásoby teinu a aminokyselin. Asi nejdůležitější z nich je L-theanin, nad jehož pozitivními účinky žasne vědecká obec už velkou řadu let. Stín navíc uvolňuje do listů látky, které stojí za jeho věhlasnou chutí umami. Té se také říká “pátá chuť” (po sladké, slané, kyselé a hořké) a jen stěží ji lze jednoznačně popsat. Ovšem když ji okusíte, zaručeně jí propadnete.

Po dvaceti dnech šera následuje sklizeň, která pečlivým výběrem jen těch bezchybných lístků zaručí, že se do výsledného čaje dostane to nejlepší. Pověstnou třešničkou je napařování listů a pupenů a jejich následné ruční formování dle prastarých tradičních metod.
Kvůli náročným podmínkám pro růst i následnou výrobu je japonská produkce Gyokura nízká - pouhých pár tun ročně, což z něj s ohledem na obrovskou světovou poptávku dělá raritní záležitost.

Japan Miyazaki Gyokuro jako ostatní zelené čaje neprochází fermentací, proto si uchovává svou čistou přirozenost a velké množství antioxidantů. To, co jej ovšem povyšuje nad jiné čaje z této kategorie, je nezaměnitelná lahodnost a hedvábnost chuti od prvního doušku až na dno konvičky.

 

Příprava

Teplota 70-80 °C Doba přípravy 2 minuty Množství 1 čajová lžička na 1,5-2 dl
 
 
 

Návod na přípravu

  1. Gyokuro nasypte v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl vody. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
  2. Gyokuro zalijte vodou o teplotě 70-80 °C. Zalévání Gyokuro vodou o vyšší teplotě může mít za následek horší chuť a vůni čaje.
  3. Doba vyluhování 2 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.
  4. Gyokuro je možné nechat 3x louhovat.

 

 

Země původu
Země původu:
Japonsko
Region
Region:
Miyazaki
Chuť
Chuť:
Umami, Delikátní
Pro děti
Pro děti:
od 12 let
Sběr
Sběr:
Poslední sklizeň
BIO
BIO:
Ano

 

 

Intenzita
    
Trpkost
    
Množství teinu
    
Kvalita
    
Opakované zalití
    

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: