JAPAN SENCHA SHIZUOKA BIO – ZELENÝ ČAJ
Detailní popis produktu
Složení
JAPAN SENCHA SHIZUOKA BIO 100%Nálev a chuť čaje
Japan Sencha Shizuoka BIO dává nálev zlatozelené barvy a milé, květinové vůně. Po ochutnání zaujme lehkostí, stopami květin a mírnou nasládlostí. Protože jde o klasický zelený čaj, čeká vás také typická svíravost. V tomto případě však jakoby tlumená, krásně podtrhující charakter čaje.
Původ čaje
Chceme-li představit prefekturu Shizuoka, ze které jsme tento čaj přivezli, můžeme začít třeba nahlédnutím do průvodce Japan Guide. V něm stojí, že Shizuoka-ken, někdy označována jako japonská riviéra, se rozkládá podél tichomořského pobřeží na jihu regionu Chubu. K nepozoruhodnějším místům patří Mount Fuji, poloostrov Izu, Shizuoka (hlavní město prefektury) a pak také třeba jezero Hamanako nebo – a to nás zajímá nejvíc – Kakegawa, centrum výroby čaje. Leží necelé dvě hodiny od Tokia, na trase Tokaido Shinkansen a její čajovníkové plantáže se vlní daleko do všech stran.
Čaj je pro celou prefekturu, podobně jako pro Japonsko, významnou složkou ekonomiky. Na jeho pěstování, výrobě, zpracování a prodeji jsou závislé statisíce rodin. Vždyť jen v prefektuře Shizuoka pečují o 21 000 hektarů čajovníků (což je přes 40 procent všech plantáží v zemi). Ročně Shizuoka produkuje kolem 40 000 tun zeleného čaje, a to s pomocí 600 zpracovatelských závodů. Není také bez zajímavosti, že zkušeností tamních odborníků využívají i jiné čajové oblasti – celkem 70 procent čajových lístků sklizených v Japonsku je zpracováno v Shizuoce.
Organická Sencha je pěstována v nadmořské výšce přes 1 500 metrů, která čaji zaručuje jak časté srážky, tak příznivou průměrnou teplotu. V létě je ideální rozmezí 14 až 16 stupňů, v zimě pak ne méně než -6 stupňů Celsia. Rostliny čajovníků čínských (Camellia sinensis) se pěstují z řízků a na čajové plantáže je dělníci přesazují po dvou letech od zakořenění. Než rostlinky dospějí, uplyne obvykle 4-8 let. Během nich je potřeba čajovníky šetrně seřezávat, aby se rovnoměrně pokryly listy. Je spočítáno, že rolníci v prefektuře Shizuoka musejí každé desetině hektaru plantáže věnovat asi 120 hodin práce ročně.
Sklizeň čajových lístků pro senchu se obvykle odehrává jako první v roce. Takové sklizni se říká ichancha (první čaj) a v prefektuře Shizuoka na ni přichází čas v dubnu a květnu. Po zimním spánku jsou lístky plné živin, obsahují třikrát více L-theaninu, který je zdrojem sladkosti čaje, než ty z další sklizně (nibancha). Zpracování senchi lze rozdělit do 10 bodů: ruční sběr, zavadnutí, napařování (zastavení oxidačního a fermentačního účinku enzymů v listech), chlazení, mačkání, první válcování, válcování a tvarování, druhé válcování, závěrečné rolování a sušení.
Příprava
Návod na přípravu
- Zelený čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C (cca 2 minuty po převaření vody), v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.