JAPAN SHINCHA YABUKITA BIO - ZELENÝ ČAJ
Detailní popis produktu
Složení
Zelený čaj Japan Shincha Yabukita BIO 100%Nálev a chuť čaje
Japan Shincha Yabukita BIO dává nálev velmi světlé, zelenožluté barvy. V doušku okamžitě zaregistrujete jiskřivou svěžest, kulatou, harmonickou sladkost a samozřejmě umami. V japonštině znamená něco jako esence jemnosti. Celkově působí tento čaj mimořádně lehce a vyváženě.
Původ čaje
Abychom pochopili nádheru čaje Japan Shincha Yabukita BIO, je potřeba podívat se, kde vlastně vyrostl. Japonský region Shizuoka patří k tradičním čajovým oblastem, zároveň se mu někdy říká „japonská riviéra“. Rozkládá se totiž podél pobřeží Tichého oceánu. Na nekonečné a nudné pláně si však stěžovat nemůže. Právě naopak. Shizuoku charakterizují kopce zvedající se ve strmé štíty hor. Nejznámějším vrcholem je hora Fuji, nejvyšší v Japonsku, zapsaná na Seznamu světového dědictví UNESCO. Tyčí se do výšky 3 776 nad mořem, je obklopena jezery a z velké části pokryta lesy. Pět měsíců v roce je její vrchol schovaný pod sněhem.
Čajovníkům se v takové krajině skvěle daří. Zahrady ve vyšších polohách, velké množství potoků a řek, svěží příroda, dostatek srážek i slunečního svitu… není divu, že lidé v regionu pěstují keře čajovníků čínských (Camellia sinensis) od poloviny 13. století a dnes provincie produkuje 40 procent veškerého japonského čaje. Specifická shincha patří k těm nejvybranějším.
V překladu znamená slovo „shincha“ něco jako nový čaj, tedy ten první, který je z plantáže sklizen. Kdysi šlo o raritu určenou jen a pouze pro japonského císaře, dnes se dostane i na Evropana, který ví, co je dobré. Škubání čajových lístků pro výrobu shinchy je velkou událostí provázenou mnoha oslavami. Lidové festivaly a trhy ve městech i malých vesničkách mají jediný cíl: dát svým návštěvníkům ochutnat první zelený čaj.
Proč je časně sklizený čaj top, jak sklizeň vypadá a co obnáší zpracování? Čajové lístky natrhané po zimě jako první (first flush) jsou velmi bohaté na živiny. V chladných měsících totiž nerostou, jen kumulují vzácné aromatické látky. Jakmile se trochu oteplí, vyraší mladé, jemné, bílé až světle zelené výhonky, poupata a listy. Kromě toho, že mají mimořádnou chuť, obsahují velké množství vitaminů, a minokyselin, nenasycených mastných kyselin i antioxidantů.
Takové lístky se v regionu Shizuoka sklízejí obvykle koncem dubna, přesný termín ale vždy ovlivňuje počasí. Sklizeň se někdy nazývá ichibancha a bezprostředně po ní následuje shiage, tedy zpracování čaje. To zahrnuje krátké zavadnutí, oddělení stonků i úlomků listů a jemné pražení na velkých pánvích, které uchová přirozenou, čerstvou chuť.
Na závěr ještě legenda: Toho, kdo pije čaje shincha, provází štěstí a radost. Zkusíte to?
Příprava
Návod na přípravu
- Zelený čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C (cca 2 minuty po převaření vody), v poměru 1 čajovou lžičku na 1,5-2dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2-3 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.