KEŇA PURPLE TEA - FIALOVÝ ČAJ
Detailní popis produktu
Složení
Nálev a chuť čaje
Keňa Purple Tea dává světlý nálev, s fialovými odlesky. Jeho chuť je lehká, podobná chuti oolongu. Chybí jí ale typická travnatost, pozorovat lze sladkou, květinovou a něžně dřevitou stopu.
Původ čaje
Jestli si myslíte, že Purple Tea je nějaká neznámá bylina, jste na omylu. Jde o lístky tisíce let využívaného čajovníku Camellia sinensis, ovšem se schopností produkovat antioxidant antokyanin, který způsobuje jejich fialové zbarvení. Stejné barvivo obsahují například borůvky, mají ho však několikanásobně méně. A protože antokyanin patří k látkám s významným antioxidačním účinkem, bývá fialový čaj označován jako superpotravina neboli superfood.
Původní divoké čajovníky čínské s fialovými listy byly v malé míře objeveny na území Číny, ovšem příležitosti představit jedinečný čaj veřejnosti se chopili až zemědělci keňští. Společnými silami veřejného a soukromého sektoru se jim před 25 lety podařilo keře získat a vysázet v nadmořské výšce od 1 400 do 2 300 metrů. Nejvíc takových čajovníků dnes roste v okolí Nandi Hills v jihozápadní části Keni. Vysoká nadmořská výška a poloha blízko rovníku jsou příčinou vyšší dávky UV záření, která v listech těchto čajovníků spouští produkci antioxidantů. Proč? Aby jimi zelenou hmotu chránily před poškozením.
Pro Keňu nejsou čajovníky žádnou neznámou. Jejich pěstování se tamní obyvatelé komerčně věnují od roku 1924 a jde jim to velmi dobře. Čaj je pro zemi hlavním zdrojem devizových prostředků. Čajové plantáže pokrývají asi 160 tisíc hektarů půdy. Zemědělci nepoužívají žádné průmyslově vyráběné ošetřující přípravky ani hnojiva, sklizeň prodávají prostřednictvím veřejné aukce v Mombase.
Keňané se věnují především výrobě černého čaje. Tento fialový však dokážou také výborně zpracovat. Jde v podstatě o proces technologicky podobný jako u čaje zeleného, také proto řadíme Purple Tea do skupiny čajů zelených. Po sklizni mladých lístků a výhonků, která je výhradně ruční, přeruší aktivaci enzymů, pak listy za tepla válcují a nakonec suší a třídí. Výsledkem je čaj vypadající jako černý, ale chutnající spíše jako trochu netypický zelený.
Jak už jsme uvedli na začátku, vyniká Purple Tea nízkým obsahem teinu a mimořádně vysokým obsahem antioxidantů. Hodí se proto k popíjení celodennímu. Jeho jemnou, sladkou chuť lze krásně kombinovat například s bylinami nebo sušeným tropickým ovocem.
Příprava
Návod na přípravu
- Fialový čaj zalijte vodou o teplotě 70-80 °C, v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.