KOPŘIVA LISTY - BYLINA
Detailní popis produktu
Složení
Kopřiva 100%Nálev a chuť byliny
Kopřivový čaj chutná… přírodně. Je příjemný, bez svíravosti, hořkosti nebo výraznějších travnatých tónů. Prostě čistý. Nálev má žlutou až nahnědlou barvu.
Původ byliny
Kopřiva dvoudomá je přirozeně rozšířena na severní polokouli, dokonce se jí „podařilo“ expandovat i do Jižní Ameriky. Vytrvalá bylina dorůstá 50-150 cm. Má vejčité, pilovitě zubaté listy, kvete nenápadně, zelenými kvítky. Rozšiřuje se plazivými oddenky. Kopřivu samozřejmě charakterizují žahavé listy.
Jsou pokryty chloupky obsahujícími kyselinu mravenčí. Po dotyku se chloupky ulamují a kyselina může způsobit podráždění pokožky a pocity pálení.
Tisíce let se sbírají její listy a nať, někdy i oddenky nebo květy. Kopřiva by se měla sklízet od začátku jara do konce května, kdy obsahuje maximum cenných látek. Suší se ve stínu, ale ne dlouho, aby si zachovala původní zelenou barvu.
Z kopřivy lze vyrobit také olej, vymačkat šťávu nebo připravit tinkturu. Méně známé je uplatnění kopřivy dvoudomé v gastronomii nebo k výrobě textilií.
Návod na přípravu
- Kopřivu zalijte vroucí vodou 100 °C, v poměru 2 čajové lžičky na 2,5dl.
- Přiklopíme a vaříme ještě 5 minut.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 2 lžičky navíc.
- Scedíme, teplý nápoj popíjíme 2 x denně.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.