KOUZELNÝ NÁPOJ ŽIVOTA - BYLINNÁ SMĚS
Detailní popis produktu
Složení
Kousky jablka, Echinacea, Citrónová tráva, Sporýš, Okvětní lístky růže, Aroma přírodníNálev a chuť čaje
Sypaný čaj Kouzelný nápoj života má žlutou barvu a skutečně něžnou, svěží vůni. Chutná nasládle, vanilkově a mírně citronově.
Původ čaje
Není jich moc, těch surovin, ze kterých jsme Kouzelný nápoj života umíchali. Přesto je v nich ukryta síla a schopnost pomoci v mnoha případech tělesného i duševního nepohodlí. Jak píšeme v úvodu – příroda je zkrátka kouzelník.
Echinacea čili třapatka nachová se v bylinkářství uplatňuje tisíce let. Užívali ji údajně už indiáni kmene Čejenů žijící na středozápadě nynějších Spojených států. V Americe jde o jednu z nejpopulárnějších bylin. Do Evropy byla nicméně přivezena až v 18. století, a to jako okrasná rostlina. Řada pěstitelů ale schopnosti jejího kořene, listů i květů brzy „odhalila“. A tak dnes třapatku můžeme najít na mnoha bylinkových zahradách.
Třapatku poznáte zejména podle oranžovo a červenofialových velkých květů, jejichž střed je pichlavý. Od něj má název – řecky echinos znamená ježek. Trvalka dosahuje asi metrové výšky, má přímou a chlupatou lodyhu.
Za pozornost stojí také citronová tráva. Botanicky správně voňatka citronová pochází z tropů, vyskytuje se v Africe, Americe i Austrálii. Vyrůstá v trsech, má šedozelené listy a velmi výrazně citronově voní. Obsahuje totiž mnoho silic, mezi nimi například citral, nerol nebo limonen. Citronová tráva se uplatňuje jak v tradiční medicíně, tak při dochucování pokrmů nebo výrobě kosmetiky a parfémů.
Na sporýš jste možná narazili, ani o tom nevíte. To Keltové měli o jeho výskytu možná lepší přehled. Považovali ho totiž za jednu z nejzásadnějších léčivek a také bylinu určenou ke kouzlení. Jak ho poznáte? Roste po skoro celé severní polokouli. V našich podmínkách nejčastěji při okrajích cest a půdách, co dlouho leží ladem. Trvalka přezdívaná železník nebo verbena dorůstá do 30-70 centimetrů, má přímou čtyřhrannou lodyhu a vroubkované listy. Má růžové trubkovité květy. Léčitelé si sporýš cení pro iridoidy a fenolické glykosidy, díky nimž prospívá lidem s trávicími obtížemi nebo nervozitou.
Příprava
Návod na přípravu
1. Čaj zalijte vodou o teplotě 100 ⁰C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
3. Doba vyluhování 6-10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.