MEDUŇKA NAŤ (MELISSA OFFICINALIS) - BYLINA
Detailní popis produktu
Složení
Meduňka 100%Nálev a chuť čaje
Meduňkový nálev má světle žlutozelenou barvu a velmi příjemnou, bylinkovo-citronovou chuť i vůni. Výborně se uplatní v horkých dnech jako ice tea, ale také při potřebě prohřát tělo. Můžete ho osladit medem nebo hroznovým cukrem.
Původ čaje
Meduňka lékařská (Melissa officinalis) je populární bylina z čeledi hluchavkovitých. Trvalku dorůstající 70-150 centimetrů můžete vidět na polích i prosluněních zahradách. Přirozeně se vyskytuje ve východním Středozemí a Malé Asii i střední Evropě.
Nať a listy meduňky se sbírají v červnu a červenci (dříve, než vykvete), nejlépe kolem poledne, a to za chladnějších dnů. Za tímto pravidlem nestojí žádné pověry ani legendy, ale stoleté zkušenosti bylinkářů – v tu dobu totiž obsahuje maximum silic. Za mnohé zmiňme silice s citralem, citronelanem a geraniolem. Meduňka by se měla sušit pomalu a uchovávat v dobře uzavřených nádobách.
Ale přesto se k meduňce, jako většině rostlin, váže několik pověr. Meduňkový čaj popíjel údajně celý život a každý den princ Llevellyn z Glaramorganu a dožil se (prý) 108 let. Staří Řekové, kteří rostlince přisoudili jméno Melissa (řecky včela), věřili, že snítka meduňky přiláká do prázdného úlu nové včely. Jinde a jindy věřili, že ženám, když si ji vloží do amuletu, přináší lásku.
Meduňkový čaj může skutečně popíjet každý, celodenně.
Návod na přípravu
- Meduňku zalijte vodou o teplotě 100 °C v poměru 2 čajová lžíce na 0,5 l.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžíci navíc.
- Po zalití necháme luhovat 10min, poté přeceďte.
- Můžete dochutit medem a citrónem.
- Čaj můžete popíjet teplý i studený.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.