NANA MÁTA (MENTHA SPICATA)

139 Kč
Skladem (>5 ks)
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
5.10.2023

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Nana máta 100%

Nálev a chuť čaje

Přírodní, nearomatizovaná Nana máta má sladce mentolovou, lehce štiplavou a velmi osvěžující chuť. Po napití odvaru ucítíme v ústech příjemné ochlazení. Je lahodná a stejně tak voní. Aroma je pronikavé a jemné. Nana máta dává světlý nálev.

Tuto bylinu si můžete připravit jako teplý nápoj nebo ledový čaj. V obou případech chutná výborně!

Původ čaje

S původem byliny Nana máta je to složité. My si situaci ulehčujeme tím, že kvalitní, velmi pečlivě sušenou sklizeň nakupujeme od certifikovaného dodavatele v EU. Máme tak záruku, že neobsahuje těžké kovy ani jiné zdraví škodlivé látky a byla konzervována co nejšetrněji. Máta totiž obsahuje řadu silic a vzácných sloučenin. Za zmínku rozhodně stojí mentolová silice, která jí dává typické aroma. Vedle ní můžeme jmenovat menton, mentofuran, sabin a piperiton, ale také glykosidy, třísloviny a hořčiny.

Máta je vytrvalá bylina z čeledi hluchavkovitých dorůstající až 1,2 metru. Listy jsou masité se zoubkovanými okraji. Klasnaté květenství mívá bílou nebo růžovou barvu. Jednotlivé rody máty se mezi sebou mohou křížit, proto je jejich popisování velmi nesnadné. Divokou mátu najdeme ve velké části Evropy a jihozápadní Asii. Nabízí se pod názvem Nana máta, marocká máta.

Lidé ji sbírají odnepaměti. Existují o ní záznamy z doby starého Egypta, figuruje dokonce ve starořecké báji. Máta je údajně proměněná milenka vládce podsvětí Háda. Uchránil ji tak před výpady své právoplatné manželky Persefony. Nebohá zakletá nymfa se jmenovala Minthó… Bez zajímavosti není ani zvyk Angličanů nosit kousek máty v peněžence. Prý zabraňuje unáhleným výdajům.


Nana máta neobsahuje žádné dodatečně přidané aroma ani barviva.

 

Příprava

Teplota 100 °C Doba přípravy 10 minut Množství 2 čajové lžičky na 1,5 dl

 

Návod na přípravu

  1. Mátu zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 2 čajové lžičky na 1,5 dl.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 2 lžičky navíc.
  3. Doba vyluhování 10 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: