SHIITAKE HOUBA - PRÁŠEK
Detailní popis produktu
Složení
Shiitake 100%Nálev a chuť byliny
Nálev připomíná zbarvením čerstvě vylisovaný jablečný mošt. V chuti je kromě jemných houbových tónů dobře patrný oříšek a lehce kyselkavá nota je příjemným ozvláštněním celkového dojmu, který je však jednoznačně korunovaný umami.
Původ byliny
Nabídnou-li Vám v restauraci houževnatce jedlého, pravděpodobně si nebudete jisti, na co se můžete těšit. Ani latinské pojmenování Lentinula edodes Vám jasnou představu asi nepřinese. Když ale uslyšíte shiitake, už se Vám mohou začít sbíhat sliny. V současnosti nejoblíbenější houba světa, která se o první příčku dělí s žampióny, je skutečná delikatesa a orientální gastronomie by bez ní byla rázem o hodně chudší.
Shiitake se přirozeně vyskytuje v oblasti jihovýchodní Asie, kde dává přednost teplejšímu a vlhčímu podnebí. Jedná se o dřevokaznou houbu, která s oblibou roste na stromech šii (z toho je odvozen její název v japonštině). Pro velkou popularitu se před mnoha staletími začala i cíleně pěstovat, a to hlavně v Číně, Japonsku a na Taiwanu. Většinou se využívá metoda bezprostředního šíření, kdy jsou k již vzrostlé houbě přikládány nařezané kmeny šii a ona se pomocí spór přirozeně rozrůstá.
V dnešní době, kdy zájem o exotické delikatesy stoupá spolu s touhou si vyzkoušet zahraniční kuchyni i u sebe doma, už není problém sehnat téměř cokoliv čerstvého ve většině obchodů. Zrovna u hub, jak víme i podle zástupců českých luhů a hájů, však čerstvost nemusí být to nejdůležitější. Správně usušené houby si zachovávají všechny chuťové, aromatické i výživové hodnoty a nepodléhají rychlé zkáze. Zároveň je můžeme mít vždy po ruce, což je zkrátka ohromně praktické.
A to je případ i sušené a rozemleté houby shiitake. Prášek je natolik jemný, že jej stačí přelít horkou vodou a snadno získáte chutný a skvěle vonící nálev, který navíc prospívá vašemu organismu. Přidat jej můžete i do zeleninových smoothie, kde budou oříškovo-hříbkové tóny kralovat. Konzistence se perfektně hodí také do polévek, omáček či na steaky. Chuť umami jednoduše povýší jakýkoliv pokrm či nápoj na gastronomický zážitek. A to je případ i sušené a rozemleté houby shiitake.
Návod na přípravu
Prášek z houby Shiitake stačí přelít horkou vodou v poměru 1 čajová lžička na 200-250 ml vody, nebo jej můžete přidat i do zeleninových smoothie. Hodí se také do polévek, omáček či na steaky. Chuť umami jednoduše povýší jakýkoliv pokrm či nápoj na gastronomický zážitek.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.