ŠÍPEK - PLOD SLUPKY

99 Kč
Skladem (>100 ks)
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
28.2.2024

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Šípky 100%

Nálev a chuť čaje

Čaj z šípků má světle narůžovělou barvu a chutná příjemně sladkokysele. Vůně je jemná, méně nápadná, mírně sladká.

Původ čaje

Ačkoli říkáme, že šípky jsou plody růží šípkových (Rosa canina), botanikové o nich mluví jako o souplodí nažek. Důležitější ovšem je, že obsahují vitaminy C a A, vitaminy řady B i vitamin K a niacin. Díky tomu nacházejí široké uplatnění v lidové medicíně, a to zejména v zimním období. Jejich příjemně nasládlé chuti ale můžete využít i při přípravě letních nápojů. Chlazený šípkový čaj dokáže příjemně občerstvit.

Růže šípkové jsou 1-3metrové keře rostoucí téměř na celém území Evropy. Obvykle na ně můžeme narazit na okrajích lesů, v příkopech nebo na stráních, a to až do nadmořské výšky 1200 metrů. Větve růží jsou trnité, výhony často šplhají po blízkých oporách. Eliptické lístky bývají 2-4 centimetry dlouhé.

Květy se objevují během května a června. Krásně voní, mají bílou nebo růžovou barvu. Samotné šípky, červené lesklé vejčité plody, dozrávají od srpna do září. Uvnitř obsahují semena a poměrně ostré chloupky. Při přípravě šípkového čaje je dobré na ně pamatovat a nápoj scedit přes jemné sítko.

Také proto se rostlině říká „psí růže“ – Rosa canina. Později byly ordinovány pro normální funkci ledvin. Vyrábějí se z nich sirupy, džemy, víno i likéry.

 

Návod na přípravu

  1. Dávkujeme cca 2 polévkové lžíce této drti na 0,5 litr vody.
  2. Zalejeme studenou vodou a necháme přes noc macerovat.
  3. Scedíme.
  4. Hotový nápoj můžeme dosladit medem.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: