ŠÍPEK - PLOD SLUPKY
Detailní popis produktu
Složení
Šípky 100%Nálev a chuť čaje
Čaj z šípků má světle narůžovělou barvu a chutná příjemně sladkokysele. Vůně je jemná, méně nápadná, mírně sladká.
Původ čaje
Ačkoli říkáme, že šípky jsou plody růží šípkových (Rosa canina), botanikové o nich mluví jako o souplodí nažek. Důležitější ovšem je, že obsahují vitaminy C a A, vitaminy řady B i vitamin K a niacin. Díky tomu nacházejí široké uplatnění v lidové medicíně, a to zejména v zimním období. Jejich příjemně nasládlé chuti ale můžete využít i při přípravě letních nápojů. Chlazený šípkový čaj dokáže příjemně občerstvit.
Růže šípkové jsou 1-3metrové keře rostoucí téměř na celém území Evropy. Obvykle na ně můžeme narazit na okrajích lesů, v příkopech nebo na stráních, a to až do nadmořské výšky 1200 metrů. Větve růží jsou trnité, výhony často šplhají po blízkých oporách. Eliptické lístky bývají 2-4 centimetry dlouhé.
Květy se objevují během května a června. Krásně voní, mají bílou nebo růžovou barvu. Samotné šípky, červené lesklé vejčité plody, dozrávají od srpna do září. Uvnitř obsahují semena a poměrně ostré chloupky. Při přípravě šípkového čaje je dobré na ně pamatovat a nápoj scedit přes jemné sítko.
Také proto se rostlině říká „psí růže“ – Rosa canina. Později byly ordinovány pro normální funkci ledvin. Vyrábějí se z nich sirupy, džemy, víno i likéry.
Návod na přípravu
- Dávkujeme cca 2 polévkové lžíce této drti na 0,5 litr vody.
- Zalejeme studenou vodou a necháme přes noc macerovat.
- Scedíme.
- Hotový nápoj můžeme dosladit medem.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.