Hořčík

Hořčík (chemická značka Mg, latinsky Magnesium) patří k nejdůležitějším prvkům v našem těle. Podílí se na téměř třech stovkách reakcí v organizmu.

Hořčík a jeho účinky

Díky své důležité roli v organizmu přispívá hořčík k mnoha činnostem, které se promítají do našeho zdraví. Nahlédneme-li do prověřených a potvrzených zdravotních a výživových tvrzení vydaných Evropskou komisí, pak se dozvíme, že hořčík přispívá ke:

  • snížení míry únavy a vyčerpání
  • správné činnosti nervové soustavy
  • správné činnosti svalů
  • udržení správného stavu zubů a kostí
  • energetickému metabolismu
  • elektrolytické rovnováze
  • podílí se na procesu dělení buněk a syntéze bílkovin

Nedostatek hořčíku

Studie hovoří jasně – hořčík chybí zhruba třetině české populace. Také vstřebatelnost není zdaleka stoprocentní, běžně se udává, že využít dokážeme jen kolem 30 procent hořčíku obsaženého v potravinách.

 

Zvýšenou potřebu hořčíku má organizmus například při:

  • zvýšené konzumaci živočišných tuků a bílkovin
  • zvýšené konzumaci sladkostí a výrobků z bílé mouky
  • zvýšené fyzické aktivitě a sportu
  • diabetu
  • konzumaci alkoholu
  • stresu
  • znečištěném prostředí