Hořčík
Hořčík (chemická značka Mg, latinsky Magnesium) patří k nejdůležitějším prvkům v našem těle. Podílí se na téměř třech stovkách reakcí v organizmu.
Hořčík a jeho účinky
Díky své důležité roli v organizmu přispívá hořčík k mnoha činnostem, které se promítají do našeho zdraví. Nahlédneme-li do prověřených a potvrzených zdravotních a výživových tvrzení vydaných Evropskou komisí, pak se dozvíme, že hořčík přispívá ke:
- snížení míry únavy a vyčerpání
- správné činnosti nervové soustavy
- správné činnosti svalů
- udržení správného stavu zubů a kostí
- energetickému metabolismu
- elektrolytické rovnováze
- podílí se na procesu dělení buněk a syntéze bílkovin
Nedostatek hořčíku
Studie hovoří jasně – hořčík chybí zhruba třetině české populace. Také vstřebatelnost není zdaleka stoprocentní, běžně se udává, že využít dokážeme jen kolem 30 procent hořčíku obsaženého v potravinách.
Zvýšenou potřebu hořčíku má organizmus například při:
- zvýšené konzumaci živočišných tuků a bílkovin
- zvýšené konzumaci sladkostí a výrobků z bílé mouky
- zvýšené fyzické aktivitě a sportu
- diabetu
- konzumaci alkoholu
- stresu
- znečištěném prostředí