Hořčík

Hořčík (chemická značka Mg, latinsky Magnesium) patří k nejdůležitějším prvkům v našem těle. Podílí se na téměř třech stovkách reakcí v organizmu.

Hořčík a jeho účinky

Díky své důležité roli v organizmu přispívá hořčík k mnoha činnostem, které se promítají do našeho zdraví. Nahlédneme-li do prověřených a potvrzených zdravotních a výživových tvrzení vydaných Evropskou komisí, pak se dozvíme, že hořčík přispívá ke:

  • snížení míry únavy a vyčerpání
  • správné činnosti nervové soustavy
  • správné činnosti svalů
  • udržení správného stavu zubů a kostí
  • energetickému metabolismu
  • elektrolytické rovnováze
  • podílí se na procesu dělení buněk a syntéze bílkovin

Nedostatek hořčíku

Studie hovoří jasně – hořčík chybí zhruba třetině české populace. Také vstřebatelnost není zdaleka stoprocentní, běžně se udává, že využít dokážeme jen kolem 30 procent hořčíku obsaženého v potravinách.

 

Zvýšenou potřebu hořčíku má organizmus například při:

  • zvýšené konzumaci živočišných tuků a bílkovin
  • zvýšené konzumaci sladkostí a výrobků z bílé mouky
  • zvýšené fyzické aktivitě a sportu
  • diabetu
  • konzumaci alkoholu
  • stresu
  • znečištěném prostředí

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení