VAJEČNÝ LIKÉR - ČERNÝ ČAJ

109 Kč
Skladem (>5 ks)
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
14.12.2023

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Černý čaj Ceylon OP 1, Kandovaný ananas (ananas, cukr), Cukrové hvězdičky, Aroma přírodní, Mango, Květy slunečnice

Nálev a chuť čaje

Černý čaj Vaječný likér je kombinací jakostních lístků ze Srí Lanky, kandovaného a lyofilizovaného ovoce a cukrových hvězd. Díky souhře všech ingrediencí dá tato směs po zalití horkou vodou nápoj připomínající lahodný vaječný likér s kapkou ovocné šťávy a velmi milou natrpklostí v závěru. Čaj má tmavě jantarovou až hnědou barvu.

Původ čaje

V souvislosti s čajem se stále drží název Cejlon, ale ostrovní stát v jihovýchodní Asii se už od roku 1972 jmenuje Srí Lanka (Šrí Lanka). Co však platí skoro 200 let je fakt, že země s hlavním městem poněkud krkolomného jména Šrí Džajavardanapura Kotte produkuje čaj vynikající kvality a věnuje mu značnou pozornost. Není tak časté, že se pěstitelé mohou obrátit na Institut výzkumu čaje. Nebo že se vývozci čaje mohou sdružovat ve specializované obchodní komoře. Unikátní je také ochrana značky místního čaje - cejlonský čaj se totiž stal středem zájmu nejrůznějších falzifikátorů. Skuteční výrobci ho tedy balí do pytlů s obrázkem lvíčka, takzvaným Lion Logo. Jen on je zárukou pravosti čaje a nejvyšší jakosti, která je stanovena striktními normami. Užívání loga sleduje Sri Lanka Tea Board, řídicí orgán čajového průmyslu na Srí Lance.
První čajovníky přivezl na Cejlon James Taylor v roce 1867. Metodou pokus-omyl se mu podařilo nejen přesvědčit místní farmáře o výhodách pěstování čajových keřů, ale také odhalit nejlepší způsob zpracování čajových lístků. Podnikavý Skot zasvětil čaji celý život a právě on se zasloužil o jeho rozšíření na velkou část ostrova. Plantáže dnes pokrývají asi 4 procenta půdy a ročně produkují přes 300 tisíc tun čaje. Díky tomu se země řadí na čtvrtou příčku mezi světovými vývozci čaje. V roce 2013 tak mimochodem do ekonomiky Srí Lanky přispěl čaj 1,5 miliardou dolarů.
Nezapomeňme ale ani na další ingredience, které jsme do čajové směsi Vaječný likér přimíchali. Za pozornost stojí kousky mrazem sušeného manga a kandovaný ananas. První dobrota je čistě přírodní. Díky takzvané lyofilizaci bylo ovoce zbaveno vody velmi šetrně a zachovává si tedy všechny senzorické vlastnosti jako čerstvé. Kandování je dalším ze způsobů, jak ovoce uchovat po delší dobu. Tento postup je mimochodem velmi starý, zbavuje plody vody a konzervuje je cukerným sirupem. Všechny složky čaje jsme spojili přesně v takovém poměru, aby vynikly přirozené tóny a vůně cejlonského čaje a jen jemně je podtrhly ostatní komponenty. Přesně v tom tkví celé kouzlo čaje Vaječný likér.

 

Příprava

Teplota 100 °C Doba přípravy 3-5 minut Množství 1 čajová lžička na 1,5-2 dl

 

Návod na přípravu

  1. Černý čaj zalijte vroucí vodou (100 °C), v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
  3. Doba vyluhování 3-5 minut (přikrytý šálek), poté přeceďte.

 

 

 

Země původu
Země původu:
Srí Lanka
Region
Region:
Ruhuna
Chuť
Chuť:
Vaječný likér
Pro děti
Pro děti:
od 10 let
Nadm. výška
Nadm. výška:
600m - 900m

 

 

 

Intenzita
    
Trpkost
    
Množství teinu
    
Kvalita
    
Opakované zalití
    

 

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: