VANILKOVÝ SEN - ČERNÝ ČAJ

169 Kč 285 Kč 551 Kč 903 Kč 1 740 Kč od 169 Kč
Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Skladem (>5 ks) Zvolte variantu
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
29.9.2022 29.9.2022 29.9.2022 29.9.2022 29.9.2022 Zvolte variantu

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Černý čaj, Kousky vanilky 5%, Aroma

Nálev a chuť čaje

Černý čaj Vanilkový sen dává tmavě jantarový nálev. Jeho chuť je svěže svíravá, občerstvující, v závěru sladká. Doplňuje ji hřejivá vanilka. Výsledná kompozice připomíná bourbon.

Původ čaje

Černý čaj si možná spojíme spíš s anglickou královnou než čínskými čajovými mistry. Přesto to byli právě oni, kdo „trvanlivou“ verzi čaje dali světu. V polovině 17. století totiž poptávka po lahodném nápoji z čajových lístků vzrostla i v Evropě. Ovšem zelené a bílé čaje během několikaměsíčního

transportu ztrácely barvu, chuť i vůni. Delší oxidace enzymů (nesprávně fermentace), ke které při výrobě černého čaje dochází, je zárukou uchování všech žádoucích senzorických vlastností. Čaj tak mohl putovat klidně i na zmíněný anglický dvůr.

Jak výroba černého čaje vypadá? Nejprve je potřeba naškubat dostatek lístků čajovníků čínských (Camellia sinensis). V případě vzácných čajových sort je sklízejí ručně ženy a dívky do velkých bambusových košů. Pak se čaj nechává zavadnout a je rolován nebo natřásán. Tím dojde k narušení buněčných struktur v listech, uvolnění šťávy a zahájení oxidace enzymů. Tento proces je velmi bedlivě sledován a kontrolován manažerem plantáže. Na správné teplotě čaje a délce oxidace závisí výsledná kvalita. Jakmile je oxidace dostatečná, putuje čaj k sušení, dělníci ho třídí a balí.

Sluší se zmínit také druhou ingredienci Vanilkového snu – vanilku. Aromatické koření je dobře známo z potravinářství nebo kosmetického průmyslu. Tobolky vanilovníků (Vanilla), což jsou mimochodem orchideje), byly do Evropy poprvé přivezeny začátkem 16. století. Původně se vanilovníky vyskytovaly v Mexiku, dnes je možné je díky objevu umělého opylení pěstovat na Madagaskaru, ve Francouzské Polynésii nebo na Bourbonském ostrově. Vanilka je oblíbená pro specifickou vůni a sladkou chuť.

 

Příprava

Teplota 100 °C Doba přípravy 3-4 minuty Množství 1 čajová lžička na 1,5-2 dl

 

Návod na přípravu

  1. Čaj zalijte vroucí vodou v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
  2. Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
  3. Doba vyluhování 3-4 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

 

 

Země původu
Země původu:
EU
Chuť
Chuť:
Bourbon, Vanilka
 
 

 

Intenzita
    
Trpkost
    
Množství teinu
    
Kvalita
    
Opakované zalití
    

 

 

 

 

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: