ZÁZVOR BIO - PRÁŠEK

99 Kč
Skladem (>5 ks)
Hmotnost
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
14.12.2023

Detailní informace

Detailní popis produktu

Složení

Zázvor BIO 100%

Nálev a chuť byliny

Zázvor BIO – prášek má písčitou barvu, jeho chuť je peprná, štiplavá, trochu nasládlá. Protože jde o produkt získaný pouze mechanickou úpravou oddenku, v nápojích se nikdy zcela nerozpustí.

Můžete ho přidat do čaje, smoothie, ale poslouží taky jako koření k přípravě nejrůznějších sladkých i slaných pokrmů.

Původ čaje

Může to vypadat, že zázvor se k Peru tak nějak nehodí. Vždyť pochází z jihovýchodní Asie, a právě tam je také nejvíc populární. Pravdou je, že štiplavé oddenky této rostliny Peruánci doslova milují, krom toho patří do první pětky jejich největších světových producentů. Tamní příroda, podnebí, bohatá sopečná půda a vlhko zázvoru mimořádně prospívají. Podmínky v Peru mu dokonce umožňují růst pomaleji, takže je chutnější a aromatičtější než zázvor z Asie.

Pěstitelé zázvoru se v Peru zaměřují zejména na udržitelné a ekologické postupy. Vyhýbají se pesticidům, využívají přírodní hnojiva. Jejich zázvor je tak mimořádně lahodný a vyhledávaný. V roce 2020 hlásila země produkci 20 tisíc tun zázvoru, což byl meziroční nárůst o 15 procent. Z 95 procent šlo o zázvor v BIO kvalitě, což je cesta, ve které hodlají peruánští zemědělci pokračovat.

Ještě doplníme pár informací o samotné rostlině. Zázvor lékařský (Zingiber officinale) je trvalka, kolem metru vysoká, s dlouhými listy. Téměř vůbec nekvete, rozmnožuje se totiž oddenky. Jak jsme už uvedli, pochází z Asie, dnes je pěstována v Indii, Číně, Thajsku, ale i na Jamajce, v Mexiku nebo Peru. Oddenky zázvoru jsou bohaté na draslík, hořčík, fosfor, vitamin C a E. Obsahují zároveň esenciální oleje, flavonoidy, alkaloidy a další fotochemikálie. Za pronikavou chutí zázvoru stojí gingeroly.

Obvykle se zázvor používá k přípravě čajů, čajových směsí, ovocných nápojů nebo likérů či k okořenění sladkých i slaných pokrmů. Mimochodem, zázvor je podle ajurvédy jedno z nejdoporučovanějších koření.

Dospělý člověk by neměl překročit dávkování 4 g za den, lidem trpícím například žlučníkovými kameny nebo diabetem se doporučuje poradit se o užívání zázvoru s lékařem.

Návod na přípravu

  1. Zázvor zalijte vodou o teplotě 80 ⁰C v poměru půl čajové lžičky na 200-250 ml.
  2. Nechejte 5 minut luhovat pod pokličkou. Poté přeceďte.
  3. Nepřekračujte doporučené dávkování 4g za den.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: