ŽENŠEN S RAKYTNÍKEM - ZELENÝ ČAJ
Detailní popis produktu
Složení
Zelený čaj 90%, Bobule rakytníku, Slupky rakytníku, Žen šen 3%, AromaNálev a chuť čaje
Nálev zeleného ochuceného čaje Žen šen s rakytníkem má světle žlutou barvu. Chuť je velmi svěží, kyselkavá, mírně svíravá, v závěru sladká.
Tento čaj se skvěle hodí pro přípravu ledového nápoje. Nachystejte si konvičku s kousky ledu a přelijte je teplým čajem.
Původ čaje
Zelený čaj pochází z Číny, rakytník roste také tam a žen šen byste neměli hledat jinde. Všechny tři ingredience lze s trochou nadsázky posbírat na jednom místě. A z každé rostliny využít jinou část – z čajovníků čínských listy, z rakytníků řešetlákových plody a z žen šenu sibiřského kořeny.
Zelené a tuhé listy čajovníků čínských (Camellia sinensis) se zpracovávají mnoha způsoby. Pokud má být výsledkem zelený čaj, pak je potřeba nechat je po sklizení zavadnout, krátce napařit nebo zahřát na velikých pánvích, srolovat, usušit, vytřídit a zabalit. Takový postup ale považujme jen za rámcový. Během celého procesu je čaj podrobován mnoha dalším drobným úkonům, které mají na jeho výsledné vlastnosti zásadní vliv. Jejich tajemství však často zůstávají za branami čajových zahrad.
Teď se dostáváme k plodům rakytníku řešetlákového (Hippophae rhamnoides). Opadavá dřevina připomínající malý keř nebo strom roste přirozeně v Číně, Mongolsku, Nepálu a Indii. Od 21. století se rozšiřuje také v Evropě coby okrasná a ovocná rostlina. Rakytník je trnitý, má stříbřitě zelené listy a oranžové nebo červené plody. Právě ony se podle lidových léčitelů mohou uplatnit při potírání mnoha neduhů. Chutnají kysele, nasládle i jemně hořce. Používají se k výrobě likérů, džemů nebo sirupů. V Rusku říkají rakytníku „sibiřský zázrak“.
Kořen žen šenu je podobně jako rakytník v tradiční medicíně řazen mezi „zázračné“ byliny. Čínsky znamená jeho název „člověčí kořen“, je opředen řadou bájí a pověr. Obvykle se používá sibiřský žen šen (Eleutherococcus senticosus). Vytrvalá rostlina se světle šedou kůrou se vyskytuje v Asii, na východě Ruska, v Japonsku i Koreji. Kořen chutná hořkosladce.
Příprava
Návod na přípravu
- Čaj zalijte vodou o teplotě 80 ⁰C v poměru 1 čajová lžička na 1,5-2 dl.
- Pro přípravu čaje v konvici přidejte 1 lžičku navíc.
- Doba vyluhování 2 minuty (přikrytý šálek), poté přeceďte.

























Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.