Po 13 operacích je Ronnie Coleman zase na cestě k chůzi

Svět kulturistiky zažil několik legend, kteří si vytvořili velké dědictví. S osmi po sobě jdoucími tituly Mr. Olympia patří mezi ně i Ronnie Coleman. Tento šampion, který překonal éru masivních monstrozit s bezchybnou kondicí a velikostí, se stal neporazitelnou silou pro mnohé. Jeho kariéra však skončila tragicky, s dlouhodobými zraněními, která ho sužují dodnes.

V posledních letech podstoupil Coleman několik procedur, které se jevily jako potenciální řešení intenzivního poškození způsobeného mnoha operacemi. Tato ikona prošla celkově 13 operacemi na různých částech své páteře, kyčlí a krku. Po několika neúspěšných léčbách ztratil kulturista naději chodit normálně.

Nicméně vypadá to, že se věci začínají zlepšovat. 59letý Coleman nedávno přivedl fanoušky na cestu první z mnoha sezení v centru MAD Recovery. Tato zařízení v Abú Zabí se zaměřují na léčbu sportovců různými formami fyzioterapie. První návštěva centra přinesla pokrok v diagnostice Colemana.

 

 

Vlog okamžitě přešel k proceduře, kde fyzioterapeut aplikoval krém a masíroval zadní tkáně kovovým nástrojem. Výrazným momentem byla rozsáhlá terapie červeným světlem, na kterou fyzioterapeut Amr Ismail zaklepal pro účinné hojení.

"Červené světlo je živinou, která víceméně živí vaše buňky. Takže něco, co je omezeno, trpí nedostatkem krevního oběhu... nebo obecně kvalitou buněk v dané oblasti, pokud jsou trochu dysfunkční nebo chybí, je to pro ně opravdu pěkný stimul."

Podle Ismaila červené světlo také stimuluje mitochondrie, což zase udržuje postiženou oblast zdravější. Procedura trvala asi deset minut, dokud se svaly kulturisty nezačaly uvolňovat. Následně přešli okamžitě k akupunkturám, přičemž Ismail odhalil svou preferovanou formu kryoterapie.

"Upřednostňuji dusíkem založenou terapii před vodou. Je to méně šokující; dostanete lepší sekrece antioxidantů, což je to, co potřebujete k udržení zdraví tkání a boji proti zánětu."

Procedura skončila pozitivně, fyzioterapeut doporučil Colemanovi naplánovat své budoucí návštěvy k udržení stávajícího pokroku. S ohledem na to, jak se kulturistův stav téměř okamžitě zlepšil, vypadá to, že je dostatečně nadějný, aby se vrátil. Po tolika léčebných postupech, které jeho tělo poničily, bylo pro fanoušky radostí sledovat ho, jak se uzdravuje.

Hledal Ronnie Coleman ještě nějaký jiný postup jako léčbu? Před rozsáhlou fyzioterapií podstoupil Coleman terapii kmenovými buňkami jako řešení svých dlouhodobých potíží. Terapie kmenovými buňkami byla mezi kulturisty, kteří čelí hluboce zakořeněným zraněním, velkým tématem. A osminásobný Mr. Olympia se připojil k vlně.

V současné době se zdá, že kombinace této léčby s fyzioterapií začíná působit nějakou magii. Zatím je ještě dlouhá cesta, ale Coleman věří, že brzy možná bude schopen znovu stát na nohou a začít chodit. A tentokrát celý svět mu drží palce.