Kolagen a jeho účinky

ÚVOD

Pokud máme nedostatek kolagenu v těle, může se to negativně projevit v mnoha oblastech lidského těla. Nedostatek kolagenu je spojen s mnoha onemocněními a problémy, jako jsou - artritida, osteoporóza, problémy se zrakem, zhoršené hojení ran, syndrom propustnosti střev a Alzheimerova choroba.

Pro naše správné fungování je proto velmi důležité a podstatné zajistit nejlépe každý den potřebné množství kolagenu a to skrze stravu, anebo ve formě výživových doplňků, jejichž doporučená denní dávka nám zaručeně zajistí potřebné množství kolagenu.

 

 

KOLAGEN - VLIV NA LEPŠÍ VLASY

Naše vlasy a nehty jsou primárně tvořeny proteinem keratinem. U vlasů to je až 95 % celkového obsahu. Kolagen je bohatý na aminokyseliny, které naše tělo potřebuje na tvorbu keratinu. Vlasy tak budou pevné, lesklé, pružné, odolné a chráněné před vnějšími vlivy. Také může napomáhat k podpoře jejich růstu a zvýšení jejich hustoty. 

 

KOLAGEN - VLIV NA NEHTY

Nehty lépe porostou a budou pevnější i odolnější. 

 

KOLAGEN - VLIV NA KLOUBY, CHRUPAVKY, VAZY, ŠLACHY

Kolagen účinně vyživuje chrupavky, vaziva a šlachy. Úspěšně se využívá k jejich regeneraci. Slouží tedy i jako kloubní výživa.

 

KOLAGEN - VLIV NA POKOŽKU

Kolagen hraje velmi důležitou roli při posílení struktury pokožky - hydratuje pokožku a obnovuje její pružnost. Pravidelné používání kolagenových doplňků může napomáhat ke zpomalení procesu stárnutí a redukci vrásek. 

 

KOLAGEN - VLIV NA MOZEK

Kolagen je přítomen dokonce i v neuronech, kde pomáhá bojovat proti oxidaci a neurodegeneraci. Podporuje správné fungování mozku a zabraňuje neurodegenerativním onemocněním, jakým je třeba Alzheimerova choroba. Kolagen je také důležitý při procesech zotavení mozku po zranění.

 

KOLAGEN - VLIV NA OČI

Kolagen pomáhá udržovat pigmentovanou vrstvu sítnice a čirý gel, který vyplňuje oční bulvu (sklovité tělo). Výzkumy uvádějí, že nedostatek kolagenu může vést k poruchám a nesprávnému vývoji očí, tudíž je vhodné jej tělu  pravidelně doplňovat.

 

KOLAGEN - VLIV NA ZDRAVÍ STŘEV

Kolagen je nezbytný pro zdraví střev. Nedávná studie zjistila, že kolagenní peptidy mohou zlepšit dysfunkci střevní bariéry. Studie potvrdily, že nedostatek kolagenu ve střevním tkáni byl spojen s chronickým zánětem a zánětlivým onemocněním střev.

 

KOLAGEN - VLIV NA SRDCE

Dá se říci, že kolagen zodpovídá za to, že srdce bije. Koncentrovaný je v myokardu, který zajišťuje svalové kontrakce, čili údery srdce.

 

 

Slova na závěr

Suplementace kolagenem přináší širokospektrální účinky. Pomáháte tak tělu v mnoha směrech a jistě na sobě účinek kolagenu rychle pocítíte.