KRATOM - Skvělý pomocník, nebo se mu vyhnout obloukem?

Úvod

Kratom ve fitness sféře i pro širokou veřejnost zažívá ty světlé i tmavé chvilky, ale s dalším každým okamžikem jeho popularita více roste a zaujme celosvětově více lidí napříč snad všemi věkovými kategoriemi. Hlavně tedy v Indonésii, kde je velmi rozšířen a jeho užívání/ popíjení je takřka dnes již kulturní záležitostí. U nás jej mají v oblibě hlavně tedy mladší věkové kategorie – snad hlavně proto, že k nám byl přivezen někdy poprvé kolem roku 2000-2010 (přesně se neví), takže starší generace nebyly na kratomu „odchováni“ a nedostali se s ním často do styku vzhledem k tomu, že se šíří mezi mladšími generacemi. Pokud ale měli dovolenou na Bali nebo jinde v Indonésii, situace samozřejmě může být jiná.

Zatímco dříve se kratom prodával v různých uzavřených komunitách na sociálních sítích, dnes existuje velká spousta e-shopů. Čtete si účinky, ale přijde vám to až zázračné a není v tom přece jen nějaký háček? Po dnešním článku na warriofactory.cz již budete mít jasno. Shrneme si základní fakta a pro i proti.

 

Detailnější pohled na rostlinu Mitragyna speciosa, zvanou též Kratom

Většinu běžné populace fakta ze světa rostlin moc nezajímají, to je nám jasné, proto vás nebudeme nudit, ale přesto jsou k zodpovězení otázky „Co je kratom?“ nesmírně důležitá a přínosná.

Nejedná se o žádnou uměle vytvořenou substanci, ale o rozemleté lístky stromu Mitragyna speciosa, pro který neexistuje (aspoň zatím) český ekvivalent, ale patří do čeledi mořenovitých, v níž se nachází i kávovník (zdroj kofeinu), chinovník (zdroj chininu), anebo bujarník yohimbe (zdroj yohimbinu). A s tím souvisí i jeho účinky.

Vzhledem k tomu, že podle Evropského monitorovacího centra pro drogy a drogovou závislost jsou hlavními zastoupenými látkami mitragynine a 7-hydroxymitragynin, nabízí Kratom velmi silnou stimulaci a kvůli vazbě na opioidní receptory může navozovat také pocity příjemné pohody, motivace i euforie. Má to ale svá pozitiva i negativa při nesprávném užívání. Celý tento článek je psán neutrálně s vědomím toho, že problematika kratomu má své odpůrce i příznivce.

 

Výhody užívání kratomu a jeho varianty

Benefity, účinky, přínosy kratomu se liší podle toho, jakou barvu i odrůdu si zrovna vyberete. Kratomy se totiž dělí podle toho, jakou barvu mají žilky listů a každá barva lístků pak má i svoje další odrůdy, které mají základní specifické účinky k dané barvě, ale mohou mít trochu jiné působení na konkrétní jedince a někomu fungují různé odrůdy více, někomu zase méně.

 

  • Zelený kratom – Nejčastěji je tento druh užíván pro navýšení energie. Nepřináší ani tak pocit euforie (kvůli nízkému nebo skoro nulovému obsahuje sedativních složek), jako spíše to, že se cítíte nabití a chce se vám být fyzicky aktivní.

 

  • Žlutý kratom – U mladých lístků s jinak bílými žilkami se často objevují i žilky žluté. Tento druh kratomu je považován za velmi silně stimulační, podporuje komunikativnost a zároveň navozuje pocity dobré nálady, euforie i nakopnutí.

 

  • Červený kratom – Tento typ kratomu je pravým opakem toho žlutého a místo stimulačních účinků má více zklidňující efekt, podporuje relaxaci, dobrou náladu a je též proti bolestem.

 

  • Bílý kratom – Zlepšuje kognitivní funkce i kreativitu. Přináší velkou dávku motivace, energie, ale i dobré nálady. Nejčastěji jej používají studenti, umělci, sportovci, podnikatele i vytížení manažeři.

 

Dodatek k účinkům: Po užití kratomu máte čistou mysl, dobře se přemýšlí, pracuje, relaxuje… V podstatě je to účinek podobný, jak kdybyste si dali pár šálků dobrého sypaného čaje, ale s tím rozdílem, že vydrží hodiny. Nemusíte se obávat, že by se jednalo o nežádoucí drogu, která vás změní spíše k obrazu horšímu. Nicméně i přesto má nesprávné užívání kratomu svá negativa. Čtěte dále...

 

 

 

Jaká jsou tedy negativa a kdy přicházejí?

Již zmíněné účinky nejsou jen marketingovým výmyslem prodejců, ale o efektivitě kratomu mluví i celá řada nezávislých vědeckých studií.

 

  • Neznáte konkrétní složení

Kratom v České republice sice je legální, ale ne jako potravina nebo potravinový doplněk. Můžete si ho tedy zakoupit, ale není určen k užívání, nýbrž jako sběratelský předmět. Prodejci tedy nemusí nijak kontrolovat jeho kvalitu a referovat o ní příslušným kontrolním orgánům. O přesném složení nemáte ponětí vy, ale často ani většina e-shopů, co kratom prodává.

 

  • Možný vznik závislosti

Narozdíl třeba od kofeinu je ale riziko vyvinutí závislosti mnohem silnější. Nicméně, pokud kratom je užíván ve velmi malých dávkách (do 3-5 gramů) a to příležitostně, závislost téměř jistě nevznikne. Pokud ano, jedná se o závislost podobnou té na kávě a budete maximálně lehce nervózní.

 

  • Vyšší dávky = převažující negativa

V nízkých dávkách se dá kratom označit za bezpečný produkt s mnoha pozitivy. Jakmile to s ním ale přeženete, může se dostavit agresivita, úzkost, svědění celého těla i silná nevolnost. Odborné poznatky samozřejmě mluví o případech úmrtí či vážného poškození jater, ale to se jedná spíše o mimořádné případy způsobené obří dávkou, anebo interakcí mnoha látek. Skoro všechny tyto případy se týkají kombinace kratomu s tvrdými drogami, takže objektivně můžeme říci, že vina kratomu může být minimální nebo spíše zcela nulová.

Každopádně, když je někdo tak chytrý, že místo doporučených 3-5 gramů za den bere 30,40, 50 gramů a více za jediný den nebo dokonce v jediné dávce, nežádoucí efekty se zcela jistě dostaví. Tak je to přeci i s kofeinem… Kdybyste to do extrémů přehnali s kávou, coca colou, nebo dokonce čistým kofeinem, také je to smrtelné. Nic se nesmí přehánět a ke všemu je třeba přistupovat s rozumem. Na to bychom neměli zapomínat.

 

  • Nevíme, jak a s čím kratom interaguje

Podle dostupných údajů by se kratom neměl kombinovat s kokainem (a dalšími tvrdými drogami), kofeinem, yohimbinem, alkoholem, antidepresivy, inhibitory MAO či léky na nervovou soustavu. Problém je ale v tom, že možné interakce jednotlivých složek s celou řadou dalších látek (ať už léků či drog) není dostatečně prozkoumaná a působení tak může být velmi různé, odlišné.

 

Konec!

Z tohoto článku o kratomu byste si měli především odnést informaci, že kratom v malém množství rozhodně špatný není a pozitiva mohou skutečně převažovat nad negativy.

Zásadní problém je ten, že není regulovaný a vy se tak nemůžete zcela spolehnout na jeho kvalitu.

Účinek a nežádoucí efekty může vylepšit a eliminovat, když tělo bude mít dostatek vitamínů i minerálů a taky kvalitní stravu - ano, to je důležitý detail a nikdy by se neměl brát kratom na prázdný žaludek. Nežádoucí efekty lze také eliminovat pomocí Ostropestřce nebo nejlépe 6letého ženšenu

 

POZNÁMKA E-SHOPU:

Kratom (všechny druhy a mnoho odrůd) naleznete i v naší nabídce po registraci a přihlášení na svůj uživatelský účet v našem e-shopu. 
Jinak je na e-shopu neviditelný. Máme jej k dispozici tedy VIP pouze pro zákazníky, co se zaregistrovali. Kvalita kratomu je pro nás prioritou, proto jej velmi často kontrolujeme a odebíráme od ověřeného zdroje a tak v našem kratomu nenajdete žádné vedlejší příměsi, nečistoty apod.