Slovník pojmů

A B C D E F G H I V

Alkaloidy

Alkaloidy představují skupinu zásaditých organických sloučenin, které se tvoří při přeměně aminokyselin. V současné době je jich známo již přes 6 000. Většina z nich náleží k rostlinným alkaloidům, vzácně se však…

Antioxidanty

Antioxidant je látka, jejíž molekuly omezují aktivitu kyslíkových radikálů – snižují pravděpodobnost jejich vzniku nebo je převádějí do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů.   Kalotový…

Betaglukan

Beta-glukany (β-glukany) jsou heterogenní skupinou látek, které se skládají z molekul glukózy vzájemně spojených β-glykosidovými vazbami. Nejčastěji se tímto pojmem označuje skupina neškrobových a…

Betain

Trimethylglycin (TMG je derivát aminokyseliny, který se vyskytuje u rostlin. Trimethylglycin byl první nalezený betain ; původně byl nazýván betainem, protože v 19. století byl objeven v cukrovce (lat.…

Bílkoviny

Bílkoviny v lidské výživě jsou nezbytné pro tvorbu a obnovu tkání organizmu, jsou součástí enzymů a hormonů, zajišťují transport látek v organizmu a jsou zdrojem energie[1]. Základní stavební složkou bílkovin…

BMI

Zkratka BMI pochází z anglického slovního spojení Body Mass Index a je indikátorem tělesné hmotnosti. Jednoduše řečeno je to vztah výšky jedince k jeho tělesné váze. Osoby s nadváhou jsou vystaveny většímu riziku různých…

Bob

Bob je plodem bobovitých rostlin pocházející z Afriky a jihozápadní Asie. Bobovité jsou velmi bohaté na obsahované látky. Jejich semena obsahují tuky, bílkoviny, aminokyseliny, Vitamin C, E, draslík, fosfor a značné množství polysacharidů. V…

Cibulka

Je zásobním podzemním orgánem některých jednoděložných rostlin. Ukládají se v ní živiny v období, kdy rostlina fotosintetizuje. Pokud přijde nepříznivé počasí, rostlina ho přečká v klidovém stavu. Zásobní látkou cibule je fructan (ojedinělý plyn,…

Civilizační nemoci a choroby

Civilizační choroby (také nemoci z blahobytu, anglicky diseases of affluence) je označení pro skupinu nemocí, které se častěji vyskytují ve vyspělých zemích než v zemích třetího světa. Předpokládá se, že jsou důsledkem…

Cukrovka

Diabetes mellitus (zkratka DM), česky úplavice cukrová, krátce cukrovka, je souhrnný název pro skupinu závažných autoimunitních chronických onemocnění, která se projevují poruchou metabolismu sacharidů. Rozlišují se dva základní typy: diabetes I.…

Detoxikace

Detoxikace (z lat. de-, od a toxicus, jedovatý) je proces odstranění nebo zneškodnění toxické látky. Detoxikace může být jednou ze složek dekontaminace.

Dieta

  Dieta (z řeckého diaita, Δίαιτα – strava) je řízený příjem pokrmů a tekutin za účelem dosažení specifického cíle. Slovo dieta se může používat ve několika rozdílných významech: nemocniční…

Dřevo

Dřevo je tvrdé a pórovité rostlinné pletivo (tkáň), jež tvoří kmeny, kořeny a větve stromů, keřů a dalších dřevin. Skládá se z celulózových vláken s vysokou pevností v tahu a ligninové výplně, která odolává…

Dýchací systém

Dýchací soustava (systema respiratorium) je orgánová soustava živočichů, která slouží k dýchání (respiraci), tedy výměně dýchacích plynů (kyslíku a oxidu uhličitého) mezi vnějším a vnitřním prostředím. Naprostá…

Éterické oleje

Silice (éterické neboli esenciální oleje, olea aetherea) jsou těkavé, ve vodě nerozpustné, olejovité látky nebo směsi látek. Často jsou vonné a mají palčivou chuť. Jsou velmi těkavé i při…

Extrakt

Extrakt (koncentrát) je výtažek z rostlin nebo jejích částí, obvykle připravený z usušených částí rostlin.

Fermentace

Kvašení či fermentace je proces přeměny organických látek (nejčastěji sacharidů), při němž za účasti mikroorganismů a jejich enzymů vznikají látky energeticky chudší. Kvašením získávají mikroorganismy energii podobně…

Flavonoidy

Flavonoidy, jinak nazývané také bioflavonoidy, či vitamín P, jsou látky náležející mezi rostlinné sekundární metabolity. Jsou známé pro své antioxidační působení. Celkem k flavonoidům patří asi 60 látek, které mají…

Fosfor

Fosfor (chemická značka P, latinsky Phosphorus; navrhovaný český název kostík se neujal) je nekovový chemický prvek, který má zároveň důležitou roli i ve stavbě živých organismů. Poměrně hojně se…

Gastrointestinální poruchy

Gastrointestinální trakt (dále jen „GIT“) je velmi složitý a rozsáhlý orgánový systém. Existuje proto opravdu velké spektrum více či méně závažných onemocnění a poruch, které postihují jednotlivé orgány. Poruchy a onemocnění GIT mohou…

Glykemický index

Glykemický index (zkratka GI) je bezrozměrná veličina, která udává rychlost využití glukózy tělem z určité potraviny. Exaktně je GI definován jako plocha pod křivkou glykémií během dvou hodin po požití dané potraviny,…

Glykosidy

Glykosidy jsou deriváty sacharidů, vznikající náhradou hydroxylové poloacetalové (hemiacetalové) nebo poloketalové (hemiketalové) skupiny buď jiným cukerným nebo necukerným radikálem (zbytkem). Charakteristika V prvním případě…

Hormonální systém

Hormony = látky syntetizované v žlázách s vnitřní sekrecí, jsou vylučovány do krevního oběhu a tím roznášeny k cílovým buňkám a orgánům. Hormony se vytvářejí ve žlázách s vnitřní sekrecí, v takzvaných hormonální žlázy. Mezi ně patří -…

Hořčík

Hořčík (chemická značka Mg, latinsky Magnesium) patří k nejdůležitějším prvkům v našem těle. Podílí se na téměř třech stovkách reakcí v organizmu. Hořčík a jeho účinky Díky své důležité roli v organizmu přispívá hořčík…

Hořčiny

Hořčiny jsou podle jedné definice všechny hořké rostlinné látky, podle jiné definice jen ty látky, jež nemají mimo svou hořkost jiný účinek či použití. Mají různou chemickou stavbu.

Nahoru