"Skutečně nevím, jak trénovat": Mike Mentzer kdysi ostře kritizoval Ronnieho Colemana a Flexe Wheelera za jejich mistrovské postavy

Mike Mentzer mohl být jedním z průkopníků kulturistiky, ale žádný hrdina neunikl kritice, pokud šlo o vytváření nepřátel ve světě kulturistiky. Během své tragicky krátké existence nebyl každý fanouškem tohoto veterána, který byl proslulý svými neslazenými názory. Během svého působení v časopise Muscular Development si zatáhl několik vztahů s ostatními kulturisty.

Jeden z jeho článků o 'Night of the Champions' na konci 90. let upoutal pozornost veřejnosti svým nekompromisním pohledem. Nejenže nesouhlasil s dvěma největšími šampiony, ale také učinil odvážné tvrzení ohledně jejich tréninku.

Článek napadl mnoho kulturistů, ale to, co vyniklo, byly Mentzerovy kritiky vůči Flexovi Wheelerovi a Ronniemu Colemanovi. Přestože oba ikony byly v té době na vrcholu své kariéry, pozdní veterán pevně věřil, že by mohli mít lepší postavy. Článek však vedl k několika sporům.

Wheeler nakonec dopadl Mentzera ve fitku a ptal se ho na jeho názory. Zatímco ten druhý si ikonu v článku také pochvaloval, Wheeler se rozhodl zaměřit na kritiku. V pozdějším rozhovoru vzpomínal pozdní veterán na tuto událost.

"Mezi mnoha chvályhodnými věcmi, které jsem napsal o Flexově postavě v tom článku, jsem také napsal, že ani on, ani Ron [Ronnie] Coleman nemají tušení, jak správně řídit svůj tréninkový úsilí."

Pokud to nebylo dost, Mentzer také zdůraznil něco, když se Wheeler ptal na jeho názory. Pevně věříc, že má právo vyjádřit svůj názor, zdůraznil těžkotonážní průkopník:

"Ne, Flexi, opravdu nevíš, jak trénovat. Kdybych tě mohl trénovat šest měsíců, porazil bys Dorian Yatesa."

I přes hrubou kritiku Mentzer tvrdil, že rozhovor s Wheelerem byl jedním z civilizovanějších setkání, která měl toho dne. Předtím se dostal do slovního střetu s anonymním kulturistou kvůli stejnému článku. Přesto se pozdní ikona nebála vyjádřit to, co cítila. Proto se jeho tréninkové rutiny odrážejí v jeho přímočarém přístupu.

Těžkotonážní trénink od Mikea Mentzera: Vědecký přístup k rozvoji svalů

Na rozdíl od průměrných kulturistických rutin, které zahrnují složité plány, série, tréninkové plány atd., Mentzer vyšel zcela jinou cestou. Tato legenda představila těžkotonážní trénink – svůj pohled na vysokointenzivní trénink vynalezený Arthurem Jonesem. Tato technika pracovala na vědě a logice.

Myšlenka spočívala v rozdělení tréninku na dvě části – aktivní cvičení a odpočinek. Intenzivní aktivita pomohla spustit proces růstu, zatímco odpočinek umožnil skutečný růst svalů. Společně vytvořily kulturistu schopného provádět silné výkony a současně se zvětšovat.